Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Toto spravili s telom kráľovnej Alžbety II. (†96): Aj o 100 rokov bude vyzerať ako živá!

V tejto rakve boli uložené ostatky kráľovnej Alžbety II. Zobraziť galériu (6)
V tejto rakve boli uložené ostatky kráľovnej Alžbety II. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Odborníci v tom majú jasno! Zhodujú sa, že telo kráľovnej Alžbety II. bolo po smrti zabalzamované. Vzhľadom k tomu, že rakvu bolo potrebné presúvať a je tiež vystavená, aby jej verejnosť mohla vzdať poctu, to v podstate bolo nevyhnutné...

Zrejme nejeden jedinec sa v súvislosti s úmrtím Alžbety II. a pietnych náležitostí zamyslel, v akom stave sú jej pozostatky. Odborníci sa pre idnes.cz a TV Markíza s určitosťou vyjadrili, že telo nebohej panovníčky bolo zabalzamované. 

„Ide o to, že sa napúšťajú mäkké tkanivá tela zosnulého fixačnými látkami, aby sa zamedzilo prirodzenému rozkladu tela. A balzamuje sa, alebo teda konzervuje, podľa požiadavky objednávateľa - buď na určitý počet dní, alebo navždy,“ uviedol pre TV Markíza Radoslav Pekár, jediný slovenský balzamovač. Ako tiež vysvetlil, jednotlivé krajiny majú určité postupy a látky, ktoré môžu používať. Panovníčka bola údajne zabalzamovaná tzv. britskou metódou, pri ktorej bol silný roztok aplikovaný už pár hodín po jej smrti.

Ako sme vás už informovali, cela rakva je vyplnená olovenou vložkou. Tá je hygienická a v podstate zaručí, že von nič neprenikne. 

Petr Rambouse pre idnes.cz uviedol, že je dosť možné, že kráľovná bude vďaka tejto úprave aj o stovky rokov vyzerať ako živá... 

Posledná rozlúčka s kráľovnou Alžbetou II. sa bude konať zajtra, 19.9. 2022. Dôležité informácie a zaujímavosti vám budeme na Topkách prinášať počas celého dňa. 

Viac o téme: Kráľovná Alžbeta II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu