Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V tejto rakve pochovajú kráľovnú Alžbetu II. (†96): Vyrobená pred 30 rokmi a celá vyložená olovom!

Rakva s telom kráľovnej nie je vôbec ľahká. Zobraziť galériu (11)
Rakva s telom kráľovnej nie je vôbec ľahká. (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, Pool)

LONDÝN - Prípravy na pohreb kráľovnej sú v plnom prúde. Už v pondelok sa verejnosť navždy rozlúči s najdlhšie vládnucou panovníčkou britskej monarchie - Alžbetou II. Rakva, v ktorej bude pochovaná, bola vytvorená pred viac ako 30-timi rokmi.

Už od stredy sa môžu s kráľovnou Alžbetou II. rozlúčiť ľudia v Londýne. V Spojenom kráľovstve sa vedú rôzne diskusie aj o najmenších detailoch, ktoré sú spojené s pohrebom. Ten sa uskutoční v pondelok napoludnie stredoeurópskeho letného času vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Očakáva sa na ňom približne 2000 smútočných hostí vrátane slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej.

Vo Westminsterskom opátstve od korunovácie Viliama Dobyvateľa v roku 1066 korunovali dosiaľ všetkých anglických a britských panovníkov. Ako pripomenula televízia BBC, opátstvo sa nachádza neďaleko parlamentnej Westminsterskej sály, kde je v súčasnosti vystavená verejnej úcte rakva s pozostatkami Alžbety II. V opátstve prebehol v roku 1947 aj Alžbetin sobáš s princom Philipom. Od 18. storočia nemal vo Westminsterskom opátstve pohreb žiadny panovník. Pohreb tu však mala kráľovná matka Alžbeta v roku 2002.

V tejto rakve pochovajú
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Pohreb kráľovnej bude prebiehať podľa presne stanoveného protokolu. Verejnosť bude môcť vzdávať úctu vystaveným Alžbetiným pozostatkom v rakve zahalenej do kráľovskej štandardy do pondelka rána 6.30 h miestneho času (7.30 h SELČ). O poldruha hodiny sa otvorí Westminsterské opátstvo. O 10.44 h (11.44 h SELČ) prevezú rakvu s pozostatkami Alžbety II. na lafete z Westminsterskej sály do Westminsterského opátstva. Za rakvou bude kráčať kráľ Karol III. a ďalší členovia kráľovskej rodiny. Malo by to trvať osem minút.

Samotný pohreb sa začne o 11.00 h (12.00 h SELČ) a trvať by mal hodinu. Obrad bude viesť westminsterský dekan. Čítania prednesie premiérka Liz Trussová a generálna tajomníčka Commonwealthu Patricia Scotlandová. Kázeň bude mať arcibiskup z Canterbury. Krátko pred ukončením obradu budú po celej Británii vyhlásené dve minúty ticha.

O štvrť na dve stredoeurópskeho času sa vydá pohrebný sprievod nasledujúc lafetu s rakvou k Wellingtonovmu oblúku. Z priľahlého Hyde Parku odpáli Kráľovské jazdecké delostrelectvo čestné salvy. Celú procesiu budú sprevádzať zvuky zvonu Big Ben.

Od Wellingtonovho oblúka prevezú pozostatky Alžbety II. kráľovským pohrebným vozidlom do hradu Windsor. Obrad rozžehnania sa s telom kráľovnej prebehne o 17.00 h SELČ v Kaplnke svätého Juraja na Windsorskom hrade. Tam panovníčku v rámci súkromného obradu o 20.30 h SELČ aj pochovajú po boku jej manžela princa Philipa, ktorý zomrel vlani v apríli vo veku 99 rokov.

V tejto rakve pochovajú
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Rakva, v ktorej bude kráľovná pochovaná, bola vyrobená pred viac ako 30-timi rokmi. V kráľovskej rodine je totiž tradíciou, že truhla je vyrobená každému členovi na mieru už počas života. Táto konkrétna je z anglického duba a je vyložená olovom. Preto je veľmi ťažká a na jej zdvihnutie je potrebných až 8 členov čestnej stráže.

Rakvu vyrobila spoločnosť Henry Smith, ktorá sa špecializovala na výrobu podobných produktov. Táto firma vyrobila niekoľko rakiev pre kráľovskú rodinu, napríklad pre princa Philipa. Rovnako tak ale jej služby využilo aj niekoľko celebrít, vrátane Freddieho Mercuryho či Jimiho Hendrixa. V roku 2005 však skončila.

Momentálne pre kráľovskú rodinu zabezpečuje tieto služby firma Leverton and Sons. Andrew Leverton, ktorý túto rodinnú firmu vedie, v roku 2018 pre The Times povedal: „Rakva je vyrobená z anglického duba, ktorý je však momentálne veľmi ťažké dostať. Rakvy, ktoré sú z duba, sú vyrobené z amerického duba. Keby sme dnes chceli použiť anglický dub, bolo by to extrémne drahé." 

Viac o téme: Alžbeta II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu