Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Európska centrálna banka by mohla v júni znížiť sadzby, naznačila Lagardová

Christine Lagardová Zobraziť galériu (2)
Christine Lagardová (Zdroj: SITA)

FRANKFURT NAD MOHANOM - Napriek rýchlejšiemu poklesu inflácie Európska centrálna banka (ECB) zatiaľ odkladá zníženie svojich úrokových sadzieb, ku ktorému by pristúpila po prvýkrát od leta 2022. K zmene kurzu by mohlo dôjsť na zasadnutí 6. júna, naznačila vo štvrtok šéfka ECB Christine Lagardová.

"Robíme dobrý pokrok smerom k nášmu inflačnému cieľu, ale nie sme si dostatočne istí," povedala Lagardová na tlačovej konferencii po štvrtkovom zasadnutí Rady guvernérov ECB. "Jednoznačne potrebujeme viac dôkazov a viac údajov, v apríli budeme vedieť o niečo viac, v júni budeme vedieť oveľa viac," dodala. ECB podľa nej začala diskutovať o stiahnutí svojho reštriktívneho postoja, o samotnom znížení sadzieb sa však na najnovšom zasadnutí nehovorilo.

Sídlo ECB
Zobraziť galériu (2)
Sídlo ECB  (Zdroj: TASR/DPA)

ECB v súlade s očakávaniami nezmenila nastavenie menovej politiky. Úrokové sadzby v eurozóne tak ponechala na viacročných maximách už štvrté zasadnutie po sebe. Rada guvernérov ponechala kľúčovú sadzbu na 22-ročnom maxime 4,5 %. Sadzba pre jednodňové refinančné operácie zostala na úrovni 4,75 % a pre jednodňové sterilizačné operácie na úrovni 4 %.

Rada guvernérov uviedla, že od jej predchádzajúceho zasadnutia v januári inflácia ďalej klesá. Domáce inflačné tlaky zostávajú stále vysoké, čiastočne v dôsledku výrazného rastu miezd, upozornila ECB. Rada guvernérov zopakovala, že je pripravená upraviť všetky svoje nástroje v medziach svojho mandátu, aby v strednodobom horizonte zabezpečila návrat inflácie na cieľové 2 %.

Viac o téme: úrokové sadzbyECBEurópska centrálna bankaChristine Lagardová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu