Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kuriózny prípad v Etiópii: Ľudia sa vďaka technickej chybe obohatili o milióny dolárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ADDIS ABEBA - Najväčšia etiópska banka sa cez víkend zaoberala technickou chybou systému. Tá spôsobila, že si ľudia mohli vybrať z bankomatov výrazne vyššie sumy, ako mali na svojom účte. Banková aplikácia zase s podobnou chybou umožňovala prevody do iných bankových inštitúcií. Štátom vlastnená Etiópska komerčná banka (CBE) vydala počas výpadku 41 miliónov dolárov a teraz prosí svojich klientov, aby jej peniaze vrátili, píše spravodajská spoločnosť BBC.

Väčšinu výberov majú na svedomí vysokoškolskí študenti, ktorí si radostnú správu bleskurýchlo oznamovali cez sociálne siete a skupinové chaty. V univerzitných areáloch sa tvorili dlhé rady záujemcov o nebývale štedré výbery. Ľudia sa rozišli až po zásahu polície, ktorá výbery zarazila. Opraviť technickú závadu však trvalo niekoľko hodín.

archívne video

V bratislavskom Ružinove vylúpili banku (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ľudia na netradičnú možnosť prizárobku prišli v noci z piatka na sobotu. Podľa študentov si väčšina z nich vybrala peniaze medzi polnocou a 2:00 miestneho času (medzi piatkom 21:00 a polnocou SEČ). Najmenej tri univerzity vyzvali svojich študentov, aby peniaze získané neoprávnene vrátili. Zamestnanec Dilla University uviedol, že po kampuse chodia pracovníci banky a niektorí študenti im peniaze dobrovoľne vracajú.

Banka CBE bola založená v roku 1942 a spravuje účty 38 miliónov ľudí. Jej riaditeľ Abe Sano potvrdil, že za väčšinou výberov stoja študenti. Odmietol oznámiť sumu, o akú banka prišla, ale uviedol, že v pomere k aktívam banky je malá. Vylúčil tiež, že by chyba bola dôsledkom kybernetického útoku.

Viac o téme: ObyvateliaEtiópiaEtiópska komerčná banka (CBE)Milióny dolárovTechnická chyba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu