Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Európska centrálna banka údajne potrebuje viac údajov na zníženie úrokových sadzieb

Sídlo ECB Zobraziť galériu (2)
Sídlo ECB (Zdroj: TASR/DPA)

MADRID - Inflácia v eurozóne by mala pokračovať v spomaľovaní, Európska centrálna banka (ECB) však potrebuje viac údajov, aby mohla pristúpiť k redukcii úrokových sadzieb. Povedal to v stredu viceprezident ECB Luis de Guindos.

ECB udržuje úrokové sadzby od septembra na rekordnej úrovni a zatiaľ odmieta diskusie o ich skorom znížení. Predstavitelia banky poukazujú najmä na rast miezd, ktorý je podľa nich stále dosť vysoký na to, aby ECB mohla začať s uvoľňovaním momentálne reštriktívnej menovej politiky."Proces dezinflácie bude pokračovať," povedal Luis de Guindos. Dodal však, že až po tom, ako údaje o inflácii vrátane tých o jadrovej inflácii ukážu, že eurozóna sa dostáva bližšie k inflačnému cieľu, sa zmení aj smerovanie menovej politiky.

Európska centrálna banka údajne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Najbližšie zasadnutie ECB je naplánované na 7. marca a v rámci neho centrálna banka predstaví aj nové ekonomické prognózy. Práve tie by mali rozhodnúť minimálne o začatí diskusií o znížení úrokových sadzieb v nasledujúcich mesiacoch. Podľa ECB rozhodujúce údaje o vývoji miezd v eurozóne za 1. štvrťrok tohto roka budú zverejnené v máji, takže až na júnovom zasadnutí bude mať banka k dispozícii informácie, či sa tempo rastu miezd stabilne spomaľuje.

Signály z ECB ovplyvnili aj odhady investorov. Tí ešte pred pár týždňami predpokladali, že banka tento rok zníži úrokové sadzby o 150 bázických bodov, postupne však svoje prognózy revidovali smerom nadol. Teraz odhadujú, že ECB zníži v tomto roku úrokové sadzby celkovo o 80 bázických bodov, pričom s prvou redukciou príde v júni.

Viac o téme: úrokové sadzbyECBEurópska centrálna bankaLuis de Guindos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu