Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Centrálne banky sú blízko skrotenia inflácie, informuje Banka pre medzinárodné zúčtovanie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Centrálne banky sú na pokraji víťazstva v boji o opätovné získanie kontroly nad infláciou. Uviedla to v pondelok Banka pre medzinárodné zúčtovanie (BIS).

Podľa najnovšej štvrťročnej správy BIS, ktorá je často označovaná za centrálnu banku centrálnych bánk, je dôvod na "opatrný optimizmus"."Centrálne banky podnikli rozhodné kroky a zabránili tak zakoreneniu vysokej inflácie," povedal novinárom šéf menového a ekonomického oddelenia BIS Claudio Borio, podľa ktorého sa zároveň ukázalo, že ekonomická aktivita je "pozoruhodne odolná a finančný systém sa drží dobre".

Centrálne banky sú blízko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

BIS je čoraz optimistickejšia v otázke výhľadu. Koncom minulého roka uviedla, že pokrok pri znižovaní inflácie je povzbudivý, ale zdôraznila, že centrálne banky ešte nemajú vyhraté a riziká pretrvávajú.Borio poukázal tiež na zmenšovanie rozdielov medzi tým, čo trhy očakávajú, pokiaľ ide o začiatok znižovania úrokových sadzieb, a tým, čo signalizovali veľké centrálne banky.

"Skutočnosť, že finančné trhy sa priblížili k názorom centrálnych bánk, naznačuje, že aspoň pri tejto príležitosti centrálne banky lepšie vyhodnotili riziká," povedal Borio.BIS predpovedala aj "mäkké pristátie" veľkým ekonomikám, keďže mnohé trhy sa už tento rok zotavili.

Viac o téme: EkonomikaInfláciaCentrálne bankyBISBanka pre medzinárodné zúčtovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu