Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ceny ropy v závere týždňa klesli o takmer 2 percentá

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BENGALURU - Ceny ropy zaznamenali na záver tohto týždňa pokles o takmer 2 %, pričom cena Brentu uzatvorila obchodovanie pod 79,90 USD za barel (159 litrov). Trhy tak reagovali najmä na výber ziskov investormi po predchádzajúcom raste cien komodity. Za celý týždeň však ceny ropy zaznamenali rast.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri klesla na záver piatkového obchodovania (14. 7.) o 1,49 USD (1,83 %) a obchodovanie uzatvorila na úrovni 79,87 USD (71,18 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI s augustovým kontraktom klesla v závere piatkového obchodovania o 1,47 USD (1,91 %) a uzatvorila ho na úrovni 75,42 USD/barel.

V Líbyi dodávky ropy zasiahli nepokoje

Zatiaľ čo v piatok ceny ropy takmer o 2 % klesli, za celý týždeň sa v tomto rozsahu zotavili. Týždenný vývoj cien komodity do veľkej miery ovplyvnili údaje o inflácii v USA za mesiac jún, ktorá dosiahla viac než dvojročné minimum, ako aj problémy s dodávkami suroviny zo strany Líbye a Nigérie. V Líbyi dodávky ropy zasiahli nepokoje vyvolané únosom bývalého ministra financií, ktoré viedli k uzatvoreniu niektorých ropných ložísk. V Nigérii zasa spoločnosť Shell musela pre podozrenie z úniku ropy dočasne zastaviť prevádzku svojho terminálu.

Ceny ropy v závere
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Navyše, výrazne klesol vývoz ruskej ropy. Ak bude tento trend pokračovať aj na budúci týždeň, tak podľa analytikov z Commerzbank to pravdepodobne povedie k zvýšeniu cien komodity, keďže v auguste plánuje Rusko znížiť export o 500-tisíc barelov denne.

Viac o téme: EkonomikaCenyPoklesRopaZvýšenieCeny ropy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu