Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ceny elektriny v Európe klesli pod nulu: Dôvodom je boom zelenej energie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

Paríž/Brusel 15. júla (TASR) - Ceny elektrickej energie v Európe klesli pod nulu z dôvodu boomu zelenej energie.

Ceny elektrickej energie v celej Európe by mali tento víkend klesnúť pod nulu, keďže región zažíva nárast letných vetrov v kombinácii s vrcholom sezóny výroby elektriny zo slnka.  Zo sobotňajších údajov spoločnosti Epex Spot SE vyplýva, že ceny elektrickej energie pre väčšinu nedele sú záporné v takmer desiatke krajín vrátane Spojeného kráľovstva, Nemecka, Holandska aj Francúzska. To je už druhý deň po sebe, čo ceny elektriny vo veľkom klesli do negatívneho pásma. Už v sobotu padli ceny elektriny v týchto krajinách pod nulu. V Holandsku by mala cena v nedeľu popoludní klesnúť až na -73,76 eura za megawatthodinu (MWh).

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Ceny pohybujúce sa pod nulou sú predobrazom toho, čo sa na európskych trhoch s energiou stane, ak sa plánovaná prudká expanzia výroby energie z obnoviteľných zdrojov nestretne so zmenou dopytu. Existuje nádej, že časom to doženie nárast používania elektromobilov, inteligentnejšie siete a lepšie technológie batérií. Zatiaľ však tento nesúlad spôsobuje bolesti hlavy firmám a tvorcom politík. Riziko spočíva v tom, že dlhotrvajúci pokles cien by mohol podkopať budúce investície, zvýšiť náklady pre spotrebiteľov a podporiť plytvanie energiami, ktoré by sa mohli využiť na zníženie dopytu po neekologických alternatívach.

Záporné ceny elektriny nie sú novinkou

Záporné ceny elektriny nie sú novinkou, ale toto leto sa vyskytujú častejšie. V Európe sa totiž do elektrickej siete pripojilo rekordné množstvo solárnych panelov, keďže región sa snažil znížiť dopyt po drahom zemnom plyne. Nová výroba pomohla k tomu, že EÚ začiatkom tohto leta dosiahla míľnik, keď mesačná výroba elektriny zo slnečnej energie prvýkrát prekonala výrobu elektriny z uhlia. Vzhľadom na to, že inštalácia solárnych panelov bude po zvyšok desaťročia každoročne prekonávať rekordy, keďže ceny panelov klesajú, jediným spôsobom, ako riešiť negatívne ceny, je inteligentnejšia spotreba energie.

Viac o téme: EkonomikaCenyElektrinaEurópaZelená energiaCeny elektriny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu