Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Predaj áut v Rusku sa v júni zvýšil o vyše 150 %

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Predaj áut v Rusku vzrástol v júni o viac než 150 % a pokračuje tak v prudkom raste, ktorý zaznamenal aj v predchádzajúcom mesiaci. Automobilový trh v Rusku sa tak postupne zotavuje z prepadu zaznamenaného v minulom roku, keď sektor doplatil na sankcie západných štátov voči Rusku pre útok na Ukrajinu.

V Rusku sa v júni predalo 82.407 áut, uviedla firma Autostat, ktorá citovala údaje partnerskej firmy PPK. V porovnaní s júnom minulého roka to znamená rast o 151,8 %. V máji sa v krajine predalo 72.171 áut, čo medziročne predstavovalo rast o takmer 163 %. Za minulý rok klesol predaj áut v Rusku o 59 %, keďže ruský automobilový priemysel bol do vojny na Ukrajine silne závislý od zahraničných investícií a dovozu komponentov. Po uvalení sankcií sa prepadla výroba aj objem predaja.

Predaj áut v Rusku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V júni sa najviac predávala ruská značka Lada

Z jednotlivých značiek sa v júni najviac predávala ruská značka Lada. Jej podiel na domácom trhu vzrástol za prvých šesť mesiacov tohto roka na 33,5 % z 20,8-percentného podielu v minulom roku. Výrobca Avtovaz uviedol, že predaj áut Lada vzrástol v júni medziročne takmer štvornásobne. V dôsledku západných sankcií a odchodu západných automobiliek sa v Rusku stále viac presadzujú čínske značky. Až šesť z prvej desiatky značiek z pohľadu podielu na ruskom trhu sú čínske značky, ako Geely, Haval alebo Chery.

Viac o téme: EkonomikaPredajAutáZvýšeniePriemyselRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu