Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vykurovacia sezóna sa skončila úsporou 10 % tepla oproti minulým rokom

Šetriť na energiách sa dá Zobraziť galériu (2)
Šetriť na energiách sa dá (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Uplynulá vykurovacia sezóna trvala v priemere 243 dní, čo je v porovnaní s predchádzajúcou sezónou v priemere o 19 dní dlhšie. Priemerná teplota vo vykurovacom období bola však asi o 0,4 stupňa Celzia vyššia ako vlani. Spotreba tepla klesla oproti predchádzajúcim vykurovacím obdobiam približne o 10 %, uviedol v pondelok generálny riaditeľ štátnej spoločnosti MH Teplárenský holding Marcel Vrátný.

"Strach z vysokých cien energií sa prejavil aj na správaní našich odberateľov, a to domácností, ale taktiež priemyslu a sektoru služieb. Zo spotreby tepla môžeme konštatovať, že naši odberatelia začali úspornejšie vykurovať a spotrebovali až o 10 % menej tepla v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi," uviedol Vrátný.

Vykurovacia sezóna sa skončila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

MHTH dodal odberateľom počas tejto vykurovacej sezóny viac ako 1,9 milióna megawatthodín (MWh) tepla, čo predstavuje 85 % dodávok v predchádzajúcom roku. Vykurovacia sezóna 2022/2023 sa začala ako v prvom v závode MHTH Trnava, 18. septembra 2022, a najdlhšie spoločnosť dodávala teplo zo závodov MHTH Bratislava, Martin a Zvolen, a to do 22. mája.

Existuje množstvo subjektov, ktoré sa k dotáciám nedostávajú

I keď štát pomohol riešiť vysoké ceny energií pre domácnosti štátnou pomocou, a zmiernil tak vplyv energetickej krízy, stále však nie je podľa MHTH dôvod na optimizmus. Existuje množstvo subjektov, ktoré sa k dotáciám nedostávajú a budú mať problémy s platením svojich záväzkov voči teplárňam. Zároveň sa napriek klesajúcim cenám energetických komodít na burzách ukazuje, že ceny tepla budú výrazne vyššie ako pred energetickou krízou.

Viac o téme: TeploVykurovanieúsporaSlovenskoVykurovacia sezóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu