Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOĽBY 2022 v Žilinskom kraji ONLINE: Jurinová s Fiabánem obhájili svoje miesta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (13)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

ŽILINA – Vo všetkých slovenských mestách a obciach sa dnes konajú spojené komunálne a župné voľby 2022 a ani Žilina a jej okolie v tomto nie je žiadnou výnimkou. O zvolanie do funkcie sa tam uchádza hneď niekoľko zaujímavých kandidátov. To, ako si voliči medzi nimi nakoniec vyberú, sledujeme online.  

 


  • v Žilinskom kraji sa konali spojené komunálne a župné voľby 2022
  • predsedníčkou Žilinského samosprávneho kraja zostáva Erika Jurinová
  • referendum o premenovaní Ulice Dr. Jozefa Tisu vo Varíne v okrese Žilina je neplatné
  • Igor Choma priznal porážku v boji o post predsedu ŽSK
  • voľby sa konali od 07.00 h do 20.00 h

 

Sledujte s nami komunálne a župné voľby v Žilinskom kraji

12:10 Mesto Turčianske Teplice povedie aj nasledujúce štyri roky Igor Hus (nezávislý). "Išiel som do toho tretí raz, čo sa v Turčianskych Tepliciach ešte nestalo. Ľudia aj podľa počtu asi zhodnotili, že som to so svojím tímom spolupracovníkov nerobil až tak zle. Beriem to ako veľkú poctu aj ako záväzok do ďalšieho obdobia," povedal pre TASR. Veľa vecí sa v meste podľa neho podarilo, ďalšie má samospráva rozpracované. "Ideme do ťažkej doby, ale ideme sa s tým popasovať," dodal.

9:34 Erike Jurinovej k obhájeniu stoličky zagratuloval aj Juraj Šeliga: "Veľmi sa teším a blahoželám Erike Jurinovej k opätovnému zvoleniu za predsedníčku Žilinského samosprávneho kraja. Veľmi sa teším, že vďaka jej úspešnému doterajšiemu vedeniu župy, občanov presvedčila a dostala znovu šancu pokračovať v rozbehnutých projektoch a v rozvoji nášho kraja," píše na svojej FB stránke. Na záver oceňuje, že sa "návrat strany Smer do vedenia VÚC sa nekoná".

 

Erika skvelá práca! Veľmi sa teším a blahoželám Erika Jurinová k opätovnému zvoleniu za predsedníčku Žilinského...

Posted by Juraj Šeliga on Saturday, October 29, 2022

9:28 Igor Janckulík, neúspešný kandidát na predsedu Žilinského samosprávneho kraja ocenil vysokú podporu u voličov na Orave. Za okres Námestovo získal ako kandidát na poslanca 19 439 hlasov. Zdôraznil, že je to najviac na celom Slovensku pre poslanca za volebný obvod. "Žiaľ, v týchto voľbách sa ukázalo, že pokiaľ máte aj keď netransparentnú, ale desaťnásobne drahšiu kampaň, ľudia prehliadnu aj kauzy," napísal v nedeľu na svojej sociálnej sieti. Je však rád, že mu ľudia v regióne, kde býva, dali neskutočnú dôveru.

8:06 Primátormi v kraji sa stali: Žilina: Peter Fiabáne (NEKA) 45,53 %, Bytča: Miroslav Minárčik (Hlas) 51,69 %, Čadca: Matej Šimášek (Hlas) 55,40 %, Dolný Kubín: Ján Prílepok (NEKA) 88,90 %, Kysucké Nové Mesto: Marian Mihalda (NEKA) 79,30 %, Liptovský Mikuláš: Ján Blcháč (Hlas, Smer) 40,78 %, Martin: Ján Danko (NEKA) 25,84 %, Námestovo: Ján Kadera (Smer, Hlas, Republika, SNS) 48,72 %, Ružomberok: Ľubomír Kubáň (NEKA) 48,60 %, Turčianske Teplice: Igor Hus (NEKA) 72,74 %, Tvrdošín: Ivan Šaško (NEKA) 65,72 %.

Podrobnejšie výsledky nájdete na tomto linku.

2:05 Primátorom Žiliny ostáva Peter Fiabáne, ktorý získal 45,53 % hlasov. K výsledkom sa oficiálne vyjadrí v nedeľu doobeda.

1:08 Referendum o premenovaní Ulice Dr. Jozefa Tisu vo Varíne v okrese Žilina je neplatné. V sobotu (29. 10.) sa do hlasovania zapojilo 47,13 percenta oprávnených voličov. Samospráva informuje o výsledku referenda na svojej webovej stránke.

0:58 Spravili sme maximum preto, aby sme dosiahli čo najlepší výsledok. Vyhlásila to predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová, ktorá podľa neoficiálnych výsledkov volieb obhájila svoj post. Deklaruje, že chce pokračovať v naštartovaných zmenách, dokončiť rozpracované projekty a vyrovnať sa s hospodárskou krízou tak, aby krajské inštitúcie boli funkčné.

Erika Jurinová
Zobraziť galériu (13)
Erika Jurinová  (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

"Tak ako sme išli teraz, pôjdeme aj ďalej v naštartovaných zmenách. Hlavnou prioritou je dokončiť všetky rozpracované projekty, je ich viac ako 30," uviedla Jurinová. Výzva podľa jej slov bude krajské zastupiteľstvo, v ktorom treba usporiadať pomery tak, "aby sa robilo pre región". "Verím, že si poradíme s akýkoľvek tímom. Som človekom spolupráce," skonštatovala. Jurinovej prišiel do volebnej centrály do Žiliny zagratulovať premiér Eduard Heger (OĽANO) a minister financií Igor Matovič (OĽANO). Na diaľku zablahoželali aj Jozefovi Viskupičovi, ktorý taktiež podľa neoficiálnych výsledkov volieb obhájil post predsedu Trnavského samosprávneho kraja.

VOĽBY 2022 v Žilinskom
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

"Ďakujeme Erike Jurinovej za tvrdú prácu pre ľudí a gratulujeme jej k veľmi peknému úspechu. Za hnutie OĽANO ďakujem aj Jozefovi Viskupičovi, ktorý tiež obhájil víťazstvo v kraji. Je to potvrdenie toho, že naši kandidáti sú kvalitní, čestní, pracovití a kompetentní," vyhlásil Heger. Tvrdí, že Jurinová a Viskupič vnímajú túto funkciu ako službu ľuďom a občania ich za to odmenili vo voľbách.

VOĽBY 2022 v Žilinskom
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

Obyvatelia Žilinského kraja môžu podľa Matoviča naďalej "pokojne spávať", pretože kraj je v dobrých rukách. "Erike Jurinovej sa veriť dá, nesklamala svojich voličov a určite ich nesklame," povedal. Hnutie OĽANO, ako tvrdí, získalo vo voľbách dvoch predsedov krajov. "Som rád, že sme obhájili tieto čísla a dôveru," podotkol minister financií.

0:57 Igor Choma priznal porážku v boji o post predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). Uviedol to v krajskej centrále strany Smer-SD v Žiline po sčítaní takmer 90 percent okrskov. Predsedníčke ŽSK Erike Jurinovej pogratuloval k víťazstvu vo voľbách a zaželal jej, aby riadila samosprávny kraj lepšie, ako to robila doteraz. "Myslím si, že druhé miesto nie je naozaj zlé. Rešpektujem absolútne, ako si voliči vybrali, a myslím si, že je to úplne v poriadku," povedal Choma. Podotkol, že prvý inicioval spoluprácu s kandidátom strany Hlas-SD Petrom Slyškom v krajských voľbách. "Pretože to mohlo mať efekt. Potom sa to premietlo do návrhu pána Slyška, aby sme sa spojili traja kandidáti. Ale Igor Janckulík (KDH, Dobrá voľba a Umiernení, SNS) sa nechcel vzdať, aj ja som si veril. A napokon sa potvrdilo, že moje preferencie sú vyššie," dodal Choma.

0:30 Na čele Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) by mala zostať Erika Jurinová. Po sčítaní 94,27 % okrskov získala 32,65 % hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. Nasleduje za ňou Igor Choma so ziskom 22,35 %. Volebná účasť v kraji sa zatiaľ pohybuje na úrovni 48,18 %.

23:55 Erika Jurinová (32,43 %) naďalej vedie po spočítaní 84,49 % okrskov v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) pred Igorom Chomom (21,75 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

23:25 V Žilinskom samosprávnom kraji po spočítaní 75,41 % okrskov vedie Erika Jurinová (32,79 %) pred Igorom Chomom (21,61 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

23:10 V Žilinskom samosprávnom kraji po spočítaní viac ako 60 % okrskov vedie Erika Jurinová (32,12 %) pred Igorom Janckulíkom (23,18 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

22:32 V Žilinskom samosprávnom kraji po spočítaní viac ako 30 % okrskov vedie Erika Jurinová (31,97 %) pred Igorom Janckulíkom (22,37 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

22:04 V Žilinskom samosprávnom kraji po spočítaní takmer 20 % okrskov vedie Erika Jurinová (33,34 %) pred Igorom Janckulíkom (20,64 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

21:49 V Žilinskom samosprávnom kraji po spočítaní 10,47 % okrskov vedie Erika Jurinová (33,14 %) pred Igorom Chomom (20,36 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

21:27 V Žilinskom VÚC zatiaľ priebežne vedie terajšia šéfka župy Erika Jurinová. Vyzerá to však na tesný súboj. Tesne za ňou sa drží Igor Janckulík. 

VOĽBY 2022 v Žilinskom
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

20:06 Volebné miestnosti sa zatvorili. Začína sa so zrávaním hlasov. 

18:17 Pavol Slota, kandidát na primátora Žiliny má už odvolené.

 

Odvolené ✅ ĎAKUJEM Žilinčania 🍀✊🏼

Posted by Pavol Slota • DOMOV - Národná strana on Saturday, October 29, 2022

17:35 Erika Jurinová má odvolené.

 

✌️MÁME TO ZA SEBOU A VY? Popolievané muškáty, sobotný nákup, navštívený cintorín, vypraté prádlo, trošku upratané a ... ODVOLENÉ. NENECHAJTE ZA VÁS ROZHODNÚŤ INÝCH ❤

Posted by Erika Jurinová on Saturday, October 29, 2022

15:16 Obyvatelia dolnokubínskej mestskej časti Malý Bysterec môžu v sobotu odvoliť v tamojšej železničnej zastávke. Volebnú miestnosť tam presunuli z bytového družstva, kde bola po minulé roky. Jedným z dôvodov je bezbariérový prístup. Pre TASR to uviedol predseda okrskovej volebnej komisie v Malom Bysterci Rastislav Zahradník.

VOĽBY 2022 v Žilinskom
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR - Miroslava Mlynárová)

"V predošlých priestoroch boli schody, tu je to bezbariérové, čo je veľká výhoda. Okrem toho tam boli stiesnené podmienky. Táto miestnosť je priestrannejšia. Aj pre voličov to znamená prípadné príjemnejšie čakanie," skonštatoval predseda komisie. Pre ľahšiu orientáciu vo volebných okrskoch a kandidátoch pripravilo mesto pre obyvateľov aj informačnú grafiku. Volebná účasť v Malom Bysterci je podľa Zahradníka zatiaľ nadštandardne dobrá. "Ľudia chodia priebežne, zrána to bolo menej, okolo 8.00 h sa to rozbehlo," zhodnotil.

14:43 Obyvateľka Varína Lenka Záteková odovzdala svoj hlas vo voľbách i v referende. "Keď má niekto záujem, aby sa k tomu občania vyjadrili, tak by sme sa mali o tom rozprávať. A mali by sme vyjadriť názor, je to naše demokratické právo," skonštatovala. Popro voľbách tu ľudia  hlasujú aj v miestnom referende o premenovaní Ulice Dr. Jozefa Tisu.

 

OD SKORÉHO RÁNA DOHLIADAME NA POKOJNÝ PRIEBEH SPOJENÝCH VOLIEB

Posted by Polícia SR - Žilinský kraj on Saturday, October 29, 2022

13:03 Kandidát na žilinského župana Peter Slyško, HLAS - sociálna demokracia má odvolené.

 

PRIATELIA S RODINKOU ODVOLENÉ 👍 Toto je konkrétny krok, ktorý môže urobiť každý z nás. Štyri minúty na ďalšie štyri...

Posted by Peter Slysko on Saturday, October 29, 2022

12:55 V Ratkove v okrese Martin si obyvatelia vyberajú iba krajských poslancov a predsedu Žilinského samosprávneho kraja. O post starostu a piatich poslancov obecného zastupiteľstva sa nikto neuchádza. Do volebnej miestnosti v obecnom úrade prichádzali dopoludnia voliči iba sporadicky. "Keďže nie sú komunálne voľby, tak asi bude u nás nižšia účasť," konštatuje zapisovateľka miestnej volebnej komisie Jana Kišová.

V obci Ratkovo sa volia len župné voľby, pretože obec nemá kandidáta na starostu.
Zobraziť galériu (13)
V obci Ratkovo sa volia len župné voľby, pretože obec nemá kandidáta na starostu.  (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

11:50 Obyvatelia Moškovca si vyberajú len obecných a krajských poslancov a predsedu Žilinského samosprávneho kraja. Nenašiel sa tam totiž nikto, kto by chcel zastávať funkciu starostu. "Starosta je určite potrebný, nevýhodou je, že je to maličká obec, z tých pár ľudí väčšina mladých robí. Nikto sa nechce venovať obci, problém je aj po platovej stránke. Je veľmi málo peňazí, nie je odkiaľ ich zohnať," načrtla pre TASR členka miestnej volebnej komisie Vlasta Michalková. Obec má podľa nej veľa kompetencií, no peniaze na ich riešenie nie sú. Do Moškovca, ktorý sa nachádza na hlavnom ťahu na Martin, sa nedávno prisťahovali noví obyvatelia. Michalková dúfa, že sa možno niekto z mladých nájde, kto obec prevezme.

11:23 Kandidát na župana Igor Choma už navštívil volebnú miestnosť.

 

➡️ Volebné ráno v 👉 našej rodine ✅ Dnes sme spolu s manželkou Dankou a dcérou Aničkou boli voliť. Pretože každý hlas sa...

Posted by Igor Choma on Saturday, October 29, 2022

11:15 Súčasný primátor Peter Fiabáne má už odvolené, uviedol na svojej FB stránke.

 

Fiabánovci majú odvolené. 👍 Nezabudnite, volebné miestnosti sa dnes zatvárajú o 20:00. 😉

Posted by Peter Fiabáne - Váš primátor on Saturday, October 29, 2022

7:25 V obci Varín v okrese Žilina sa okrem komunálnych a krajských volieb koná aj miestne referendum o premenovaní Ulice Dr. Jozefa Tisu. Podnet na jeho konanie podalo desať poslancov obecného zastupiteľstva. Obyvatelia môžu počas referenda hlasovať v troch okrskoch od 7.00 do 22.00 h. Na referendovú otázku - "Súhlasíte s premenovaním ulice Dr. Jozefa Tisu?" môžu na hlasovacom lístku označiť odpoveď áno alebo nie. Prokurátor Generálnej prokuratúry SR podal v septembri žalobu na žilinský krajský súd pre názov Ulice Dr. Jozefa Tisu v obci Varín. Urobil tak po tom, ako obecné zastupiteľstvo nevyhovelo protestu prokurátora, ktorý navrhol zrušiť alebo zmeniť názov ulice pomenovanej po prezidentovi vojnovej Slovenskej republiky.

7:00 Brány volebných miestností v Žilinskom kraji sa otvárajú. Občania si v spojených voľbách 2022 začínajú vyberať vedúce osobnosti do komunálu a do vyšších územných celkov na najbližšie obdobie.

6:50 Ako dobre sa vyznáte v komunále a župách? Urobte si kvíz.

6:40 Zoznam kandidátov na primátora Žiliny si môžete pozrieť TU.

6:30 Podľa posledného prieskumu, ktorý agentúra Focus robila pre SME a TV Markíza sa k zmene v primátorskom kresle v Žiline nepríde. Až 44 percent voličov podľa neho plánuje voliť súčasného primátora Petra Fiabáne. Za ním so ziskom 20 percent skončil mestský poslanec patrik Groma. Tretí je podľa prieskumu Peter Cibulka, štvrtý Štefan Zelník a piaty syn expolitika Jána Slotu, Pavol. Zvyšní kandidáti - Silvia Bakkery, Ján Rzeszoto, Timotej Bernhauser, Daniela Zemanová - získali menej ako tri percentá.

Voľby 2022: Rozhodnúť môže aj počmáraný či inak deformovaný hlasovací lístok

Hlas voliča v sobotných spojených voľbách 2022 bude platný aj v prípade, že jeho hlasovací lístok bude zašpinený, natrhnutý, pokreslený, alebo na ňom budú dopísané či prečiarknuté mená. Musí z neho však byť jasné, ako volič hlasoval.

"Hlas je neplatný, ak nie je zakrúžkované žiadne meno kandidáta, alebo ak je pre voľby do zastupiteľstva zakrúžkovaných viac mien, ako je počet poslancov, ktorý sa má zvoliť do zastupiteľstva. Takisto je neplatný napríklad pri voľbe starostu, ak je zakrúžkovaných viac mien ako jedno. Na ostatné úpravy hlasovacieho lístka sa neprihliada," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Hlasuje sa krúžkovaním čísla kandidátov

Kandidátom volič odovzdá hlas tým, že na hlasovacom lístku zakrúžkuje ich poradové číslo. Pri voľbe poslancov môže volič na hlasovacom lístku zakrúžkovať aj viac kandidátov, najviac však toľko, koľko poslancov má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených. Pokiaľ sa pri hlasovaní pomýli, lístky vhodí do určenej schránky a okrsková volebná komisia mu vydá nové.

Hoci ide o spojené voľby, volič ich bude odlišovať farebne. Po hlasovaní vloží lístky do obálky a schránky s farbou, ktorá prislúcha konkrétnym voľbám. Komunálne voľby budú mať bielu farbu, voľby do vyšších územných celkov (VÚC) modrú farbu. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 do 20.00 h. Hlasovať sa môže len v mieste svojho trvalého bydliska. V jeden deň si voliči budú vyberať starostov, respektíve primátorov, poslancov zastupiteľstiev, ako aj predsedov krajov a poslancov krajských zastupiteľstiev.

Viac o téme: ŽilinaVoľbyŽilinský krajKomunálne voľbyŽupné voľbyVoľby do VÚCVoľby 2022Výsledky voliebVýsledky komunálnych voliebVýsledky VÚC volieb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu