Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nemecká ministerka Baerbocková vyzvala Izrael, aby objasnil útok na dav pri kamiónoch s pomocou

Ministerka zahraničných vecí Nemecka Annalena Baerbocková
Ministerka zahraničných vecí Nemecka Annalena Baerbocková (Zdroj: SITA/AP/Matthias Schrader)

BERLÍN - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok uviedla, že bola šokovaná správami o krvavom útoku na dav Palestínčanov, ktorí sa v meste Gaza náhlili ku kamiónom s humanitárnou pomocou. Izrael vyzvala, aby situáciu vysvetlil. Správu sme prevzali z agentúry DPA.

"Ľudia chceli pomoc pre seba a svoje rodiny a zahynuli. Som šokovaná správami z Gazy," napísala Baerbocková na sociálnej sieti. Dodala, že izraelská armáda musí dôkladne vyšetriť okolnosti útoku, ktorý si vyžiadal viac ako 100 obetí. Šéfka nemeckej diplomacie vyjadrila sústrasť rodinám obetí a vyzvala na väčšie dodávky humanitárnej pomoci do Pásma Gazy, keďže tamojší obyvatelia sú podľa jej slov "bližšie k smrti ako k životu".

Tragédia pri konvoji s humanitárnou pomocou

Ministerka opäť vyzvala na humanitárne prímerie v Gaze, na základe ktorého by boli prepustení rukojemníci zajatí hnutím Hamas počas októbrového útoku na Izrael, aby v palestínskej enkláve neumierali ďalší ľudia. Podľa ministerstva zdravotníctva riadeného Hamasom zahynulo pri štvrtkovom útoku viac ako 100 ľudí a ďalších vyše 700 utrpelo zranenia. K tragédii došlo počas tlačenice Palestínčanov okolo konvoja s humanitárnou pomocou.

Viac o téme: útok NemeckoIzraelAnnalena Baerbocková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu