Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Posledné prípravy na pohreb princa Philipa (†99): Prítomných bude viac ako 700 príslušníkov armády!

Členovia Kráľovského konského delostrelectva prichádzajú počas skúšky poslednej rozlúčky princa Philipa po chodníku Long Walk k Windsorskému zámku vo Windsore. Zobraziť galériu (3)
Členovia Kráľovského konského delostrelectva prichádzajú počas skúšky poslednej rozlúčky princa Philipa po chodníku Long Walk k Windsorskému zámku vo Windsore. (Zdroj: TASR)

LONDÝN -Viac ako 700 príslušníkov britských ozbrojených síl bude v sobotu prítomných na pohrebe zosnulého britského princa Philipa (†99) na Windsorskom hrade, informovala v piatok agentúra AP.

VIDEO: Životný príbeh princa Philipa (†99)

Životný príbeh princa Philipa (†99) (Zdroj: Martin Bublavý)

Na slávnosti sa zúčastnia príslušníci pozemných síl, vojenského námorníctva a vzdušných síl vrátane vojenských kapiel, trubačov námornej pechoty a čestnej stráže zloženej z členov ozbrojených zložiek.

Philip sa podľa AP podieľal na plánovaní pohrebu, ktorý má pripomenúť aj jeho službu v námorníctve a celoživotnú spojitosť s armádou. Princ bol počas druhej svetovej vojny v Britskej námornej akadémii a slúžil na vojenských lodiach na Srí Lanke, v Austrálii a v Egypte.

Posledné prípravy na pohreb
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Rakvu do Kaplnky sv. Juraja na Windsorskom hrade premiestnia v deň pohrebu na špeciálne upravenom Land Roveri, ktorý pomohol navrhnúť sám princ Philip.

Vojvoda z Edinburghu celé desaťročia využíval viacero vozidiel tohto typu, píše AP. Vodičský preukaz odovzdal vo februári 2019 po tom, ako sa stal účastníkom dopravnej nehody.

Pohrebné obrady sa budú konať v tamojšej Kaplnke sv. Juraja o 15.00 h miestneho času (16.00 h SELČ). Celý obrad sa uskutoční výlučne v areáli hradu, pričom tesne pred začiatkom pohrebu si celá krajina zosnulého princa uctí minútou ticha.

Platné epidemiologické predpisy obmedzujú účasť na poslednej rozlúčke na 30 osôb. Na základe pôvodných plánov spred pandémie malo byť pozvaných okolo 800 ľudí, nakoniec sa však na pohrebe zúčastní len Philipova najbližšia rodina a jeho osobný tajomník Archie Miller Bakewell.

Posledné prípravy na pohreb
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: Princ Philip
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu