Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nominantka v kategórii Biznis - GABRIELA BELOPOTOCKÁ

Gabriela Belopotocká
Gabriela Belopotocká

Generálna riaditeľka vydavateľstva Ikar, úspešná knižná vydavateľka s citom pre bestsellery. Vyštudovala Vysokú školu ekonomickú, Fakultu vnútorného obchodu. Po absolvovaní školy nastúpila do podniku Drobný tovar. Odtiaľ prešla do vydavateľstva Mladé letá a odvtedy úspešne pôsobí v oblasti vydávania kníh.

Tri roky bola vedúcou oddelenia marketingu vo vydavateľstve Tatran a od marca roku 1990 do roku 1993 pôsobila súčasne aj ako obchodná riaditeľka dánskeho vydavateľstva Egmont, v ktorom zastupovala spoločnosť Walta Disneyho. V roku 1993 sa stala spoluzakladateľkou a súčasne aj spolumajiteľkou a riaditeľkou vydavateľstva Ikar, a. s. Od roku 2000 je jeho generálnou riaditeľkou. Vydavateľstvo Ikar je najväčším vydavateľským domom na slovenskom knižnom trhu. Je štrnásťnásobným nositeľom titulu Vydavateľstvo roka udeľovaného časopisom Knižná revue. Je slobodná, bezdetná, žije v Bratislave.

„Mám nos na autorky, ktoré píšu romány pre ženy,“ tvrdí úspešná knižná vydavateľka Gabriela Belopotocká o tom, čo najčastejšie číta.

 

Súhlasíte s heslom: povedz mi, čo čítaš, a ja ti poviem, akým si človekom?

Ani nie. Podľa môjho názoru nie je ani také dôležité, čo človek číta, ale či vôbec číta. Najmä v súčasnosti to považujem za pomerne veľký problém predovšetkým medzi mladými ľuďmi. V rámci projektu Moja naj kniha som sa nedávno zamyslela, ktorá by bola tou mojou naj. Je ich veľa, ale myslím si, že Sofiina voľba by vyhrala u mňa na celej čiare.

Aké knihy nájdeme na vašom nočnom stolíku?

Prevažne nejde o knihy, ale o rukopisy, ktoré prichádzajú k nám do vydavateľstva a treba ich posúdiť, či sú vhodné na vydanie. Keďže mám nos na autorky, ktoré píšu romány pre ženy, sú texty, občas aj budúce knižky práve z tejto oblasti. V súkromí rada siahnem po dobrom, silnom emotívnom príbehu, pri ktorom si neraz aj poplačem.

 

Majú to ženy v biznise ťažšie?

Faktom je, že biznisu sa musí človek venovať na plný úväzok. Mnoho žien však musí zvládať popri tom aj starostlivosť o rodinu. Takže z toho hľadiska to ženy ťažšie určite majú.

 

Aký je váš recept na úspech?

Tvrdá drina.

 

Kde by ste sa chceli v rámci vašej profesie ešte posunúť?

Rada by som ešte pár rokov aj naďalej robila to, čo robím. Minimálne tak úspešne ako doteraz.

 

Hlasujte formou prázdnej SMS na číslo 9961 alebo na stránke www.slovenkaroka.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu