Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nominantka v kategórii Zdravotníctvo - KATARÍNA DROTÁROVÁ

Katarína Drotárová
Katarína Drotárová

Primárka kožného oddelenia, odborníčka na dermatovenorológiu. V roku 1987 vyštudovala Lekársku fakultu UPJŠ a nastúpila na interné oddelenie Nemocnice Košice – Šaca v rámci predatestačného školenia z odboru dorastové lekárstvo. V roku 1990 zmenila atestačný odbor na dermatovenerológiu a nastúpila na kožné oddelenie´.

Od roku 1999 zastáva funkciu primárky kožného oddelenia v Nemocnici Košice – Šaca, a. s., 1. súkromnej nemocnice. Aktívne sa venuje onkodermatológii a zameriava sa aj na estetickú a korektívnu dermatológiu. Je vydatá, má jedno dieťa, žije v Košiciach.

Práca lekára je náročná, ale ak pri vás stoja najbližší a veria vám, potom vás to môže napĺňať,“ hovorí o svojom povolaní Katarína Drotárová, ktorá už vyše desať rokov vedie kožné oddelenie v košickej nemocnici Šaca.

 

O povolaní lekára sa hovorí aj ako o poslaní pomáhať druhým. Vždy ste chceli byť lekárkou?

Už ako malá som sa hrávala len na lekárku. Všetky bábiky som pichala injekciami a stále boli niečím poobväzované, hoci rodičia mi kúpili klavír a chceli mať zo mňa učiteľku hudby. Nikdy som však k hraniu nemala vzťah a rodičia veľmi rýchlo pochopili, že medicína je pre mňa tá správna cesta a v štúdiu ma vždy podporovali.

 

Ktorý moment považujete vo vašej kariére za najdôležitejší?

Nikdy som nepomyslela na iné povolanie ako lekárske, ale chcela som byť najskôr pediatričkou. Som však veľmi rada, že zhodou okolností, a najmä zásluhou môjho bývalého primára MUDr. Kuboňa, ktorý mi bol veľkým vzorom, som zmenila odbor a stala sa dermatologičkou. Dôležité je pre mňa i to, že pracujem v nemocnici s úžasným kolektívom a ústretovým vedením.

 

Ste primárkou kožného oddelenia, podporujete pravidelne Deň svetového melanómu, venujete sa tiež estetickej a korektívnej dermatológii. Čo vám dáva vaša práca?

Melanóm je najzhubnejší kožný nádor, ktorého výskyt neustále narastá. Včasný terapeutický zákrok zachraňuje život pacienta a je to úžasný pocit, keď k nám títo pacienti v plnom zdraví chodia len na preventívne kontroly. Mám nesmiernu radosť z každého vyliečeného pacienta s inými dermatózami, ktoré aj keď priamo nemusia ohrozovať život pacienta, spôsobujú mu veľkú psychickú traumu.

 

Ako sa vám darí zvládať kariéru aj rodinu?

Mám už dospelého dvadsaťdvaročného syna, ktorý mi robí radosť a som na neho právom hrdá. Vybral sa však inou cestou, pretože videl, koľko odriekania a štúdia si vyžaduje lekárske povolanie. Bez chápavého manžela, ktorý stál vždy pri mne, a bez dobrého rodinného zázemia by sa mi zrejme nepodarilo skĺbiť toto náročné povolanie s mojou rodinou.

 

Hlasujte formou prázdnej SMS na číslo 9959 alebo na stránke www.slovenkaroka.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu