Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

V Projekte 100 sa popri filmom režisérskych velikánov ukážu aj dva slovenské "kraťasy"

Kamene
Kamene

S desiatimi celovečernými filmami, ktoré tento rok pripravila do kín a klubov Asociácia slovenských filmových klubov spoločne so Slovenským filmovým ústavom poputujú aj dva krátke filmy mladých slovenských autorov.

Katarína Kerekesová pracovala na svojom najnovšom animovanom filme Kamene štyri roky. Výsledok práce tímu mladých slovenských umelcov – 26-minútový muzikál s librettom z pera známej slovenskej poetky Mily Haugovej je výtvarne a filmársky veľmi precíznym a zaujímavým spracovaním témy obyčajnej ľudskej túžby po šťastí a rodine. Film bude uvedený pred filmom významného českého výtvarníka, animátora, režiséra a scenáristu Jana Švankmajera Prežiť svoj život (teória a prax).

Ďalšia krátka, len 15-minútová hraná snímka Juraja Krasnohorského X=X+1 prešla rovnako dlhým obdobím vzniku. Film je nakrútený podľa scenára vypracovaného na základe matematických princípov a ukončený je originálnou pointou. Obsadenie tvorí dvadsiatka mladých slovenských hercov najzvučnejších mien. Netradičnú kameru zabezpečila francúzska kameramanka Andra Tévy a ambíciou autorov bolo zrozumiteľným spôsobom sprostredkovať divákovi postoj k ľudskej náture. Film bude po celý čas prehliadky uvedený ako predfilm s najnovšou komédiou Woodyho Allena Užívaj si, ako sa len dá!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu