Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kauza zbitých Rómov z Moldavy nad Bodvou: FOTO Na košickom súde vytiahli nové dôkazy

Róbert Rybár a Leonard Horváth Zobraziť galériu (4)
Róbert Rybár a Leonard Horváth (Zdroj: Topky/Miroslav Vacula)

KOŠICE – Pred vyše piatimi rokmi v júni 2013 sa v Moldave nad Bodvou konala policajná razia voči tamojším Rómom. Šiesti Rómovia sú obvinení z krivej výpovede, podľa ktorej ich vraj napadli a zbili policajti počas policajnej razii v osade.

V pondelok 14. januára začali dve hlavné pojednávania voči obvinenému Róbertovi Rybárovi a Leonardovi Horváthovi. R. Rybár (50) mal podľa prokurátora ešte vo februári 2014, obviniť policajtov z brutálnej bitky. Toto obvinenie bolo zastavené s tým, že skutok sa nestal a  tak je R. Rybár na lavici obžalovaných z dôvodu krivej výpovede.  Dnešné pojednávanie sudca na žiadosť obhajcu obvineného R. Rybára odročil, pretože  chýba dokument o tom, že jeho klientovi bolo doručené uznesenie o vznesení obvinenia.

Róbert Rybár a Leonard
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Miroslav Vacula)

"Existujú tu pochybnosti, ktoré treba odstrániť hneď, aby pojednávanie do budúcna netrpelo podstatnou vadou," povedal sudca a nový termín pojednávania bude v marci. Samotný R. Rybár pred novinármi uviedol, že sa cíti nevinný a naďalej tvrdí, že ho policajti zbili. „Mám o tom dôkaz. Natočené CD s bitkou aj papiere od lekára o zraneniach,“ dodal.

Róbert Rybár a Leonard
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Miroslav Vacula)

V pondelok začalo pojednávanie aj s Leonardom Horváthom, ktorý je taktiež obvinený z krivej výpovede. Taktiež vo februári vypovedal, že ho počas júnovej razii v roku 2013 zbili policajti. I táto výpoveď sa vraj nezakladala na pravde a konanie voči policajtom bolo zastavené.

Róbert Rybár a Leonard
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Miroslav Vacula)

Aj proces s Leonardom H. bol odročený na marec 2019. V jeho prípade tak urobil sudca na žiadosť obhajcu, aby mu bol zabezpečený tlmočník z maďarského jazyka.

Viac o téme: BitkaRómoviaKošiceMoldava nad Bodvou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu