Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Skoncovanie s marginalizáciou Rómov si vyžaduje spoluprácu, tvrdí Európska komisia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Felipe Dana)

BRATISLAVA - Skoncovanie so stáročiami sa prejavujúcou marginalizáciou Rómov si vyžaduje celoeurópsku spoluprácu. Konštatovali to pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov predstavitelia Európskej komisie (EK).

"Politickí predstavitelia, od vnútroštátnej úrovne až po miestnu, musia prehĺbiť dôveru medzi Rómami a nerómskym obyvateľstvom a zabezpečiť, že Rómovia budú mať rovnaké práva a príležitosti ako ostatní Európania,“ uviedli v spoločnom vyhlásení prvý podpredseda Frans Timmermans, komisár Johannes Hahn a komisárky Marianne Thyssenová, Věra Jourová a Corin Creţuová.

Podľa nich, aj napriek tomu, že sú Rómovia najväčšou menšinou v Európe, ich komunity stále čelia všadeprítomnej diskriminácii a marginalizácii. "To im bráni v prístupe k základným právam na vzdelanie, zamestnanie, dôstojné bývanie alebo k základným službám zdravotnej starostlivosti. Protirómske zmýšľanie je na vzostupe," prízvukujú predstavitelia EK. Agentúru Informovala o tom Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej Komisie v SR.

Medzinárodný deň Rómov je podľa predstaviteľov Európskej komisie príležitosťou ohliadnuť sa za tým, čo Európska únia a jednotlivé krajiny pri zlepšení začlenenia Rómov dosiahli. "Práca členských štátov sa od roku 2011 riadi rámcom EÚ pre vnútroštátne stratégie integrácie Rómov, pričom finančné prostriedky EÚ sú k dispozícii aj na podporu integrácie Rómov. Táto stratégia prináša ovocie; vidíme určité zlepšenia, najmä v oblasti vzdelávania. Čaká nás však ešte dlhá cesta, aby rómske komunity mohli naplniť svoj potenciál. Európska komisia vyzýva krajiny EÚ, ako aj partnerov s európskou perspektívou, aby dodržali svoje záväzky, posilnili boj proti diskriminácii a podporili účasť a zastúpenie Rómov v politickej sfére, v našich hospodárstvach a spoločnostiach. Patria k nám," napísali vo vyhlásení.

Rómovia sú najväčšou menšinovou komunitou v Európe – 6 miliónov Rómov žije v EÚ a 4 milióny v regióne rozširovania (Čierna Hora, Srbsko, Severné Macedónsko, Albánsko, Bosna a Hercegovina, Kosovo a Turecko). Napriek tomu už dlho čelia nerovnosti, sociálnemu vylúčeniu, diskriminácii a marginalizácii. Európska komisia vo svojom nedávnom hodnotení rámca EÚ pre vnútroštátne stratégie integrácie Rómov z roku 2011, ktorý platí až do roku 2020, posúdila, ako sa stratégie integrácie Rómov vykonávajú v celej EÚ. Pilotný projekt rómskeho občianskeho monitoringu (Roma Civil Monitor) ukazuje, že došlo k určitým pozitívnym zmenám, najmä v oblasti vzdelávania.

Viac o téme: RómoviaEurópska úniaEurópska komisiaMarginalizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu