Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kočner sa chce dostať von za každú cenu: Z väzby mal posielať lístočky, o pomoc žiadal aj Bödöra

Marian Kočner
Marian Kočner (Zdroj: TASR – Marko Erd, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Kontroverzný podnikateľ Marian Kočner sa snažil dostať z väzenia. Mal tak spraviť prostredníctvom lístočkov, ktoré odovzdával svojmu obhajcovi. Kočner údajne chcel, aby mu v tom pomohli vplyvní ľudia z politiky i polície.

Informoval o tom Denník N. Viaceré redakcie dostali anonymné oznámenie o tom, že sa Marian Kočner snažil dostať z väzby prostredníctvom lístočkov. Tie mal dávať obhajcovi, ktorý ich mal odovzdať Petrovi Tóthovi. Žiadal, aby mu pomohli cez viacerých vplyvných ľudí v politike a medzi orgánmi činnými v trestnom konaní. Oznámenie malo prísť dnes, teda deň predtým, ako má súd rozhodovať o sprísnení väzby pre Kočnera. 

Dialo sa tak pravdepodobne ešte pred zadržaním údajnej objednávateľky vraždy Aleny Zsuzsovej. Dôkazy o ovplyvňovaní mal polícii podľa denníka ako utajený svedok odovzdať Tóth. 

Anonym v e-maile píše, že Kočner chcel, aby mu pomohli Robert Fico, Robert Kaliňák cez Denisu Sakovú, Ján Počiatek, Norbert Bödör alebo špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Nie je isté, či spomínaní ľudia niečo urobili alebo či vôbec o týchto lístočkoch vedeli. 

Obhajca mená poprel

Podnikateľ Marian K. údajne z väzby posielal lístočky s inštrukciami určené svojmu kamarátovi, novinárovi Petrovi T. Jeho advokát Michal Mandzák v tejto súvislosti potvrdil pre TV JOJ, že uvedené listy, ktoré orgány činné v trestnom konaní získali pravdepodobne od utajeného svedka v inej trestnej veci, majú byť použité pri štvrtkovom rozhodovaní o väzobnom návrhu na rozšírenie väzby pre obvineného podnikateľa.

"Uvedené písomnosti sú predmetom spisového materiálu. Keď sme sa dozvedeli o tomto väzobnom návrhu, okamžite sme požiadali o možnosť vypočuť tohto utajeného svedka aj v našej zmenkovej kauze. Máme právo sa ho pýtať a verifikovať zdroj, odkiaľ tie listy prišli. Môžem spresniť, že na uvedených listoch nie sú uvedené mená Saková, Počiatek a Kaliňák," povedal Mandzák. Zdôraznil, že kategoricky popiera, že on osobne takéto listy, motáky a iné dokumenty vynášal od svojho klienta. "Nikdy som to nerobil, ani to robiť nebudem," dodal.

Portál noviny.sk v tejto súvislosti cituje aj Petra T. "Pred pár dňami sa mi vyhrážal anonym, že sa proti mne chystá ďalšie kolo diskreditácie. V skutočnosti to žiadny anonym nebol. Tak ako v prvom prípade, aj teraz mám dôvod veriť, že za neodôvodnenými a nevyprovokovanými útokmi proti mne stoja advokát Daniel L., policajt s kariérou na raketový pohon Vladimír P. a mafiánsky podnikateľ Peter K., ktorého brat je riaditeľom personálnej sekcie SIS," povedal.

Sprísnenie väzby

Špeciálny prokurátor Ján Šanta žiada pre Kočnera sprísnenie väzby, o ktorom bude rozhodovať už zajtra Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Podľa našich informácií pojednávanie sa bude konať opäť bez prítomnosti Mariana Kočnera. 

Sprísnenie väzby žiada Šanta kvôli informáciám o ovplyvňovaní svedkov. Informácie, ktoré rozposlal redakciám anonym, hovoria aj o tom, že Kočner sa pokúša zdiskreditovať Šantu. Snaží sa o tom zrejme cez aktivistu Martina Daňa - ten zverejnil nahrávku Šantu, ktorý sa rozprával s novinármi. V anonyme sa ďalej uvádza, že polícia neodovzdala všetky dôkazy prokuratúre. To však Prezídium jednoznačne odmietlo. 

„Policajti NAKA zaistili ‚motáky‘ (lístočky) 26. 11. 2018 a overené fotokópie všetkých lístočkov odstúpili dozorovému prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry do trestnej veci ‚zmeniek‘. Absolútne odmietame zatajenie dôkazov, lístočky (motáky) boli odovzdané v plnom rozsahu,“ tvrdí Prezídium policajného zboru.

Premiér o ničom nevie

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) vyhlasuje, že ho v súvislosti s lístočkami, ktoré mal z väzby posielať podnikateľ Marian Kočner, nikto nekontaktoval ani sa ho nikto nesnažil o niečom presvedčiť. Deklaroval to po rokovaní vlády s vierou, že ak sa niečo také deje, štát si s tým poradí.

"Asi nemožno nikomu zakázať, aby sa pokúšal vplývať vo svojich veciach. Dôležité je, aby systém odolal a aby príslušné orgány konali tak, ako im hovorí zákon. Každý si môže ovplyvňovať, koho chce a ako chce, ale dôležitý je výsledok," zdôraznil. Pellegrini zároveň pripustil, že sa tým bude zaoberať, ak sa potvrdí, že sú to závažné informácie a nie dohady a príbehy. Keďže sa ako jeden z adresátov týchto lístočkov spomína aj ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD), premiér sa jej na to bude pýtať.

Stranu SaS to neprekvapuje

Stranu Sloboda a Solidarita (SaS) neprekvapuje, že uväznený Marian Kočner podniká všetky kroky na to, aby sa dostal na slobodu. „Dokonca by nás vôbec neprekvapovalo, keby tlačil na politikov Smeru-SD, aby ho z väzenia vysekali. Veď to boli oni, ľudia ako Robert Fico a Robert Kaliňák, vďaka ktorým mohol beztrestne, ale zato trestuhodne bohatnúť na úkor iných,“ tvrdí poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre štíhly štát Jozef Rajtár.

SaS zároveň drží palce poctivým policajtom, prokurátorom a aj sudcom. „Aby mali odvahu v súlade so zákonom a spravodlivosťou skúmať skutky tohto pochybného prominenta. A zároveň, aby sa nedali zastrašiť ním a ani tými, ktorí mu v minulosti zabezpečovali nedotknuteľnosť,“ dodal podpredseda SaS a tímlíder strany pre vnútornú a vonkajšiu bezpečnosť Ľubomír Galko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu