Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kauza známa ako Gemerský mlyn ide pred súd: Už v utorok sa začne pojednávanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - V utorok je na pôde Okresného súdu Bratislava II vytýčené pojednávanie v kauze mediálne známej ako Gemerský mlyn. V prípade čelia obžalobe bývalí predstavitelia Fondu národného majetku Jozef V. a Ľubomír N. V kauze sa malo pôvodne začať pojednávať už v novembri 2017, členka senátu sa však ospravedlnila pre práceneschopnosť.

Podľa prokuratúry obžalovaní neoprávnene vyplatili spoločnosti Gemerský mlyn 4,77 milióna eur ako mimosúdne vyrovnanie v rámci súdneho sporu napriek tomu, že fond vyhral spor so spoločnosťou na prvostupňovom súde. Spor vznikol po tom, ako FNM odstúpil od privatizačnej zmluvy podniku, ale majiteľom, ktorí spoločnosť pôvodne odkúpili v roku 1992 za 16 miliónov vtedajších korún, nevyplatil naspäť peniaze.

Dôvodom bolo, že vlastníci medzitým založili podnik banke, takže fond jej musel vyplatiť ich podlžnosti. Vyplatením vyrovnania Jozef V. a Ľubomír N. podľa obžaloby spáchali trestný čin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Prípad sa odohral po voľbách v roku 2010 ešte predtým, než nová vláda vymenila pôvodných nominantov vo FNM.

Viac o téme: PojednávanieSúd BratislavaGemerský mlyn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu