Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tím, ktorí vyšetroval firmu Bašternáka, rozprášili: Zahladili tak stopy, tvrdí Rajtár

Jozef Rajtár
Jozef Rajtár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Keď niekdajší riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy (FS) Jozef Luterán odišiel zo svojej funkcie, jeho tím zložený z desiatok ľudí, ktorý vyšetroval firmu BL-202 podnikateľa Ladislava Bašternáka, bol rozprášený. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol opozičný poslanec Jozef Rajtár (SaS) s tým, že sa zbavili desiatok ľudí.

Luteránovo meno sa dostalo do médií v súvislosti s listom, v ktorom FS žiadala políciu obnoviť vyšetrovanie Bašternáka, Luterán ho však nepodpísal. "Z úradu musel odísť. Následne celý jeho tím, asi 30 ľudí, bol rozprášený takzvanou reorganizáciou, aby sa zakryli všetky stopy. Desiatky ľudí boli presunuté na východ Slovenska alebo vyhodené z FS," povedal Rajtár. Podľa jeho slov ide o ďalší príklad zakrývania korupcie a prenasledovania tých, ktorí korupciu vyšetrujú a objasňujú.

Rajtár na tlačovú konferenciu pozval aj bývalého námestníka generálneho riaditeľa Colného riaditeľstva Slovenskej republiky Petra Cvika. Podľa jeho slov sú tri možné dôvody reorganizácie. "Buď chcete veci zlepšovať, alebo musíte reagovať na zmeny zákonov, alebo reorganizujete vtedy, ak potrebujete znefunkčniť niektorý úsek či zbaviť sa niektorých ľudí, ktorí sú na príťaž. Keď som videl rozhodnutie prezidenta FS Františka Imreczeho, dospel som k názoru, že ide o tretí dôvod. Išlo o zbavovanie sa ľudí, ktorí sa vo vyšetrovaní dostali tak ďaleko, že to začalo byť nebezpečné pre ľudí z najvyšších miest," povedal Cvik.

Na otázku, prečo podľa neho Luterán spomínaný list nepodpísal, Cvik odvetil, že bol pod takým enormným tlakom, že sa rozhodol radšej odísť. Podnikateľ Bašternák podľa medializovaných informácií kúpil sedem bytov v bytovom dome Five Stars Residence v Bratislave za cenu 12 miliónov eur.

Z obchodu si následne jeho firma BL-202 uplatnila vratku dane z pridanej hodnoty (DPH) v hodnote 2 milióny eur. Štát ju vyplatil aj napriek podozreniu, že mohlo ísť o fiktívny obchod. Polícia v minulosti prípad preverovala na základe podnetu kriminalistov z finančnej správy, trestné stíhanie však nezačala. Nedávno prípad otvorila opäť.

Viac o téme: Jozef RajtárKauza BašternákJozef Luterán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu