Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Finančná správa sa pustila do Rajtára: Klame a pokračuje v diskreditačnej kampani!

Jozef Rajtár
Jozef Rajtár (Zdroj: FOTO TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Informácie, ktoré dnes odzneli na tlačovej besede opozičného poslanca Národnej rady (NR) SR Jozefa Rajtára (SaS), boli lživé, nekompetentné a manipulatívne, preto ich Finančná správa (FS) považuje za pokračovanie diskreditačnej kampane.

"Tvrdenie, že bol "rozprášený" tím, ktorý vyšetroval kauzu Synovec, je klamstvo," uviedla v reakcii hovorkyňa daniarov Patrícia Macíková. Rajtár na dnešnej tlačovej konferencii povedal, že keď niekdajší riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy (KUFS) Jozef Luterán odišiel zo svojej funkcie, jeho tím zložený z desiatok ľudí, ktorý vyšetroval firmu BL-202 podnikateľa Ladislava Bašternáka, bol rozprášený.

Podľa Macíkovej vyšetrovací tím tzv. prípadu Synovec aj naďalej pôsobí na KUFS. Prípad bol prezentovaný ešte v roku 2014 na tlačovej konferencii daňovej kobry. Išlo o celkovú škodu 44 miliónov eur. "Zo strany FS bol prípad definitívne uzavretý v roku 2015. Finančnej správe sa podarilo zabezpečiť finančné prostriedky a majetok v celkovej hodnote viac ako 1,3 milióna eur, 20 osôb je obvinených a dve osoby sú vo väzbe," priblížila hovorkyňa.

Jediné, s čím sa je možné podľa nej stotožniť je tvrdenie, že reorganizácia útvaru sa na FS vždy robí za účelom zefektívnenia jeho činnosti, čo sa v tomto prípade aj podarilo. "Dokazuje to výrazne zvýšenie počtu rozpracovaných prípadov," zdôraznila Macíková. Pán, ktorý vystupoval ako hosť na dnešnej opozičnej tlačovej konferencii, odišiel podľa nej z vtedajšieho colného riaditeľstva ešte v roku 2007, čomu zodpovedá aj relevantnosť ním poskytovaných informácií.

Rajtár na tlačovú konferenciu pozval aj bývalého námestníka generálneho riaditeľa Colného riaditeľstva Slovenskej republiky Petra Cvika. Podľa jeho slov sú tri možné dôvody reorganizácie. "Buď chcete veci zlepšovať, alebo musíte reagovať na zmeny zákonov, alebo reorganizujete vtedy, ak potrebujete znefunkčniť niektorý úsek či zbaviť sa niektorých ľudí, ktorí sú na príťaž. Keď som videl rozhodnutie prezidenta FS Františka Imreczeho, dospel som k názoru, že ide o tretí dôvod. Išlo o zbavovanie sa ľudí, ktorí sa vo vyšetrovaní dostali tak ďaleko, že to začalo byť nebezpečné pre ľudí z najvyšších miest," tvrdil Cvik.

Viac o téme: Jozef Rajtár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu