Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Megaproces so sýkorkami: V starých kauzách bez Potkana, mali vyvraždiť konkurenciu!

Megaproces so sýkorovcami Zobraziť galériu (10)
Megaproces so sýkorovcami (Zdroj: Foto: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA – Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie s Róbertom Lališom, označovaným za šéfa gangu sýkorovcov, ktorý je na úteku, rovnako ako aj ďalší obžalovaný Martin Bihári. Ďalší Jozef Roháč požiadal senát, aby pojednával v jeho neprítomnosti. Do súdnej siene tak priviezli iba štvoricu obžalovaných. Muži čelia obžalobám zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 – Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a tiež zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Voči Róbertovi Lališovi (Kýbel) a Martinovi Bihárim (Rus) sa koná ako voči ušlým, na súde majú obhajcov. Hoci sa pôvodne očakávalo, že v prvý deň megaprocesu privedú do súdnej siene aj Jozefa Roháča, prezývaného Potkan alebo Čapica, nestalo sa tak. Pred senát súdu predstúpil na neverejnom zasadnutí už v deň, keď ho eskortovali z Maďarska, kde je vo väzbe, do Banskej Bystrice, teda ešte vo štvrtok 15. januára.

Ako dnes konštatoval predseda senátu Špecializovaného trestného súdu, obžalovaný Jozef Roháč sa vzdal svojho práva zúčastňovať sa na tomto procese. Rozhodol sa ku skutkom, z ktorých je obžalovaný, nevypovedať a nereagovať na vykonané dôkazy, a to až do právoplatného ukončenia celej veci.

Jozef Roháč
Zobraziť galériu (10)
Jozef Roháč

K obžalobe, ktorú predniesol špeciálny prokurátor, sa Alojz Kromka, prezývaný Lojzo Čistič, Ivan Cuper, prezývaný Vinco, a Marek Trajter vyjadrili slovami, že sú nevinní. Podľa vyjadrenia ich obhajcov, usvedčovať ich majú ľudia, ktorí boli zapletení do trestnej činnosti – tzv. kajúcnici.

Alojz Kromka
Zobraziť galériu (10)
Alojz Kromka  (Zdroj: Foto: TASR)

Megaproces so sýkorkami: V
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Ako pred senátom vypovedal Kromka, svedkovia uzatvárajú "kadejaké dohody, ktorými si zabezpečujú beztrestnosť alebo zníženie trestu". Podľa neho spôsob, akým si kajúcnici uplatňujú inštitút spolupracujúceho obvineného, bráni spravodlivému procesu.

Ivan Cuper
Zobraziť galériu (10)
Ivan Cuper  (Zdroj: Foto: TASR)

Megaproces so sýkorkami: V
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Štvrtý na lavici obžalovaných, Martin K., nečakane urobil pred súdom vyhlásenie o svojej vine. Toho obžaloba viní z účasti na vražde Romana Deáka a členstva v zločineckej skupine. Súd jeho vyhlásenie prijal. V jeho prípade sa tak už nebude vykonávať žiadne dokazovanie, pôjde len o výšku trestu.

Marek Trajter
Zobraziť galériu (10)
Marek Trajter  (Zdroj: foto:TASR)

Megaproces so sýkorkami: V
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: foto:TASR)

Na to okamžite reagoval obhajca Mareka Trajtera, ktorý si podľa obžaloby mal vraždu Deáka objednať, vznesením námietky zaujatosti voči senátu súdu. O nej napokon súd nerozhodoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu