Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MO: Vyjadrenia Mikulca o skartácii sú ako z humoristického časopisu

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vyhlásenie bývalého šéfa Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Romana Mikulca, že tajnú správu o údajnom tunelovaní skartoval, aby nezmizli dôkazy, vyznieva podľa ministerstva obrany ako z nevydareného humoristického časopisu.

"Aj preto sa môžeme opäť pýtať: Pre koho a na aký účel bol takýto kompilát určený?" uvádza sa v stanovisku rezortu, ktorý poslala hovorkyňa Martina Balleková.

Rezort tvrdí, že minister obrany Martin Glváč po doručení materiálu od osobitného kontrolného výboru ešte v pondelok 20. mája okamžite zriadil tím, ktorý osobne riadil v spolupráci s riaditeľom Odboru vnútornej bezpečnosti. "Zhromaždil a preskúmal vyše dvetisíc strán, ako aj ďalšie prípady, a tieto materiály sú pripravené pre orgány činné v trestnom konaní," napísala Balleková. Minister podľa jej slov nebude podliehať mediálnemu masírovaniu verejnej mienky len preto, že sa "kauza nevyvíja podľa predstáv pána Galka, Mikulca, či niektorých médií," dodala. "Odrazu jediný ,ničiteľ´ a ,skartovač´ dokumentov obviňuje za výdatnej podpory niektorých médií vyšetrovateľov a ministra obrany z ničenia dôkazov a dokumentov," napísali v stanovisku.

Mikulec má podľa denníka Sme obavy, či sa pri internom vyšetrovaní nelikvidujú stopy po tunelovaní. Vo vyhlásení napísal, že sa rozhodol pôvodnú správu skartovať, aby „zabránil nakladaniu s predmetným materiálom spôsobom, ktorý by zmaril využitie všetkých dôkazov vo vyšetrovaní celej kauzy kompetentnými orgánmi.“ V e-maile pre Sme pridal, že sa domnieva, že celý čas od prepuknutia kauzy „sa vo vojenskom spravodajstve nedeje nič iné, len sa ničia dôkazy alebo sa menia, prerábajú dokumenty a vyrábajú nové“.

Tajná správa, ktorá v ostatných dňoch vyvolala veľkú odozvu v médiách a bola dôvodom viacerých rokovaní kontrolného výboru, údajne hovorí o tom, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby. Dokument má 134 listov a údajne vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko. Súčasný minister obrany Martin Glváč označil spis za mediálnu kačicu, fiktívnu konštrukciu, ktorá ohrozila záujmy štátu, fungovanie vojenského spravodajstva a životy jej príslušníkov v utajení.

Podľa ministra je preukázateľné, že k žiadnemu tunelovaniu nedošlo. Predsedovi Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martinovi Fedorovi sa prihlásili už traja svedkovia, ktorí by chceli vypovedať v tejto kauze, pričom ide o bývalých vysokých funkcionárov služby. Jedným z nich je napríklad bývalý zástupca šéfa VSS Vladimír Suchodolinský, ktorý tvrdí, že je autorom správy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu