Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Muž, ktorý zničil správu o tunelovaní na obrane: Kšeft pre otca za 2,5 milióna eur?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Bývalý šéf Vojenskej spravodajskej služby Roman Mikulec, známy z kauzy tunelovania, je podľa Hospodárskych novín podozrivý z rodinkárstva. Firme svojho otca mal dopomôcť k štvorročnému kontraktu na stráženie budov za 2,5 milióna eur.

Zákazku na stráženie objektov vojenskej rozviedky získala Súkromná bezpečnostná služba Mipol patriaca otcovi bývalého šéfa vojenských tajných Romana Mikulca. Ten bol v čase, keď došlo k podpisu zmluvy v roku 2004, vedúcim kancelárie vtedajšieho šéfa Vojenskej spravodajskej služby Vendelína Leitnera. Podpis na zaujímavom kontrakte s firmou Mikulcovho otca Jána je práve Leitnerov.

Mikulec mladší pre HN tvrdí, že výberové konanie, v ktorom uspela firma jeho otca, nijako neovplyvňoval. „Výberové konanie som nemal možnosť ovplyvniť. Mali to na starosti zodpovední funkcionári,“ uviedol vo svojej reakcii. Podobne odpovedal aj Leitner. „Mikulec nemal šancu to ovplyvniť, rovnako ani ja. Vytvoril som komisiu, ktorá zabezpečovala výberové konanie,“ povedal vtedajší Mikulcov šéf Leitner. Ten zas odkazuje na terajšie vedenie a tvrdí, že zmluvu vypracoval a posudzoval terajší námestník spojených služieb Róbert Tibenský.

Zmluva podpísaná na jeden rok bola napokon predĺžená až štyrikrát. Firma svoje služby poskytovala v rokoch 2005 až 2007 aj Vojenskému obrannému spravodajstvu, za čo jej vyplatili viac ako 250-tisíc eur. Leitnerov nástupca Juraj Šebo v roku 2008 zmluvy Mipolu vypovedal. Firma už dnes neexistuje.

Práve Šebo sa spomína v dokumentoch, ktoré dostal denník Sme, ako človek zodpovedný za tunelovanie majetku služieb. Ten je dnes vyslancom v Číne. Roman Mikulec vystupuje v kauze ako ten, kto dokumenty hovoriace o údajnom tunelovaní skartoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu