Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Valko: Garantujem maximálnu súčinnosť SIS pri vyšetrovaní kauzy Gorila

Ján Valko
Ján Valko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Ján Valko dáva garanciu, že tajná služba doteraz vyvíjala maximálnu súčinnosť v priebehu vyšetrovania kauzy Gorila, bude tak robiť aj naďalej. Vyhlásil to po dnešnom rokovaní Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS, kde sa hovorilo aj o tejto kauze.

"Všetky kroky, o ktoré budeme požiadaní v rámci súčinnosti vyšetrovania, budú službou zrealizované. Je prirodzené, že nemôžeme informovať o všetkých podrobnostiach, nakoľko by sme mohli spôsobiť zmarenie vyšetrovania," podotkol Valko. Zároveň pripomenul, že niektorí konkrétni ľudia boli zbavení mlčanlivosti. "SIS poskytla informácie v rámci zákonom stanovených pravidiel na základe toho, akým spôsobom boli zbavení mlčanlivosti príslušní ľudia, napr. predchádzajúci riaditeľ Karol Mitrík," vysvetlil.

Predseda výboru Pavol Abrhan (KDH) deklaroval, že poslanci dostali odpovede na všetky otázky, ktoré ku kauze Gorila položili, a to v dostatočnej miere. Či verí v úspešné ukončenie vyšetrovania, nepovedal. "Nie je to predmetom viery, ale práce orgánov činných v trestnom konaní," uzavrel.

Členovia výboru tiež hovorili o správe o činnosti SIS za minulý rok, ktorá pôjde od pléna NR SR, o informácii o aktivitách cudzích spravodajských služieb a o tézach pripravovaného zákona o spravodajských službách.

O Gorile sa v parlamente naposledy hovorilo 12. septembra, keď poslanci vzali na vedomie správu o aktuálnom stave vyšetrovania kauzy a zároveň požiadali ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby v januári predložil ďalšiu. Kaliňák poslancov informoval, že vyšetrovatelia kauzy Gorila doteraz zadovážili listinný materiál v rozsahu asi 60.000 strán. Zároveň vypočuli viac ako 50 svedkov, spracovali niekoľko desiatok žiadostí a vykonali potrebné zaisťovacie úkony.

Doposiaľ zadovážené dôkazy napriek svojmu rozsahu zatiaľ neumožňujú vyšetrovateľom, aby vzniesli obvinenie voči akejkoľvek konkrétnej osobe. Nakoľko vo veci je potrebné vykonať ďalšie množstvo úkonov, dozorujúci prokurátor požiadal o navýšenie príslušníkov špecializovaného tímu o ďalších členov. "Vzhľadom na obtiažnosť a rozsiahlosť dokazovania nie je v tomto štádiu konania možné určiť termín ukončenia veci," konštatoval v správe špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Špecializovaný tím zložený prevažne z príslušníkov Úradu boja proti organizovanej kriminalite preveruje protiprávne konanie, ku ktorému malo dôjsť v rokoch 2005-2006. Podozrenia opisuje údajný spis Slovenskej informačnej služby, ktorý zverejnil anonym v decembri 2011. Jeho obsah vyvolal vlnu nevôle, ktorá sa prejavila vo forme protestov a kritiky voči osobám a finančnej skupine spomínanej na stránkach dokumentu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu