Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obchody už stiahli český chľast: Najviac bude chýbať Fernet, Becherovka a pálenka Jelínek!

V Bille regály už zívali prázdnotou
V Bille regály už zívali prázdnotou (Zdroj: Zuzka Bolechová)

BRATISLAVA – Potom, čo štát rozhodol o zákaze predaja alkoholu z Českej republiky naše obchody zareagoval ihneď. My sme sa vybrali do viacerých z nich v Bratislave a všade z regálov zmizol ako mávnutím čarovného prútika. Niekde zívajú prázdnotou, inde ich nahradili slovenské výrobky.

Tesco – 17:05

 

Do Tesca sme sa vybrali ako do prvého supermarketu. Už pred piatou viseli pri pokladniach oznamy, že nariadenie štátu zakázalo predaj alkoholu nad 20 percent z Čiech. Fľaše ešte v obchode boli, no pomaly ich sťahovali zamestnanci z regálov. Kúpiť by ste ho už však nemohli, pri pokladni nám povedali, že český alkohol už majú zablokovaný a už by ho nemohli nablokovať.

 

   Billa – 17:15

 

Vedúca predajne sa nechcela vyjadrovať, len sa usmiala a pokrčila plecami a odkázala nás na centrálu.   Jedna zamestnankyňa nám prezradila, že dostali nariadenie, aby do 17tejstiahli alkohol dovezený a vyrobený v ČR, tak teraz vo všetkých predajniach sťahujú. Brigádnička akurát kontrolovala regály s alkoholom a každú fľašu na ktorej bola uvedená ČR začala odpratávať. Väčšina regálov už bola prázdna. Niektorí zákazníci pritom nádavali, že akurát okrem Fernetu bola väčšina alkoholu v akcii.

 

Terno CBA – 18:00

Keď sme prišli do obchodu nebola v ňom ani stopa po českom alkohole a ani potom, že by sa tam dnes niečo dialo. Regály boli plné. Český alkohol sme však nenašli. Predavačka nám prezradila, že reagovali hneď ako sa vedenie o zákaze dozvedelo z médií. To, že nemali prázdne miesta bolo vďaka tomu, že ich nahradili slovenským alkoholom. Oznam o zákaze predaja chýbal.

 

Reakcia niektorých obchodných reťazcov

 

COOP Jendota

Jedná sa o náročný proces, budeme sa snažiť zabezpečiť ho podľa podmienok uvedených v rozhodnutí," konštatoval podpredseda predstavenstva COOP Jednota Slovensko Martin Katriak. Opatrenie spôsobí podľa jeho slov obchodníkom v prvom rade problém so stiahnutím a úschovou tohto alkoholu. "Budeme musieť nájsť miesto v predajni, kde tento tovar uložíme. Tiež budeme musieť s českými partnermi dohodnúť odklad dodávok, ktorý by sme mali podľa zmlúv riadne odobrať," vysvetlil Katriak.

Hypernova a Albert

"V tejto veci budeme striktne dodržiavať nariadenia vlády SR a Úradu pre verejné zdravotníctvo," avizoval Miroslav Chmelár zo spoločnosti AHOLD, ktorá na Slovensku prevádzkuje predajne Hypernova a Albert.

Billa

Stiahnutie alkoholu vyrobeného v ČR je podľa jeho slov sieť pripravená spraviť ešte dnes. "Ide o mimoriadne opatrenie, pre ktoré máme pochopenie," pridal sa generálny riaditeľ BILLA Česká republika a Slovensko Jaroslaw Szczypka.

Tesco

Podľa Petra Sklenářa z Tesco Stores SR spoločnosť prijala v tejto situácii všetky opatrenia na to, aby vo veľmi krátkom čase zabezpečila požiadavku štátnych orgánov na stiahnutie českého alkoholu z predaja a zastavila jeho dovoz. "Zároveň sa pokúsime výpadok ponuky nahradiť slovenskou produkciou," avizoval.

 

Boli ste nakupovať alebo si zadnúť v bare. Videli ste český alkohol, naliali vám ho, alebo vás niečo zaujalo?  Napíšte nám na tipy@topky.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu