Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Figeľ hľadá zhodu na nomináciách do kontrolných orgánov

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda KDH Ján Figeľ sa snaží nájsť zhodu v opozícii na nomináciách do niektorých ústredných orgánov štátnej správy, kde by mala svojich kandidátov navrhnúť práve parlamentná opozícia. Figeľ sa preto jednotlivo stretol s predsedami všetkých opozičných strán a následne aj s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom.

„Absolvoval som sériu bilaterálnych konzultácií s lídrami jednotlivých strán, aby som odkonzultoval tému obsadzovania niektorých ústredných orgánov štátnej správy, alebo ústavných inštitúcií nominantmi týchto strán. Po tom, čo boli kreované dve najdôležitejšie inštitúcie, parlament a vláda, je rad na ďalších orgánoch, pričom konzultácie sa dotýkali Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), Národnej banky Slovenska (NBS) a Fiškálnej rady, ktorá vzniká ako nová inštitúcia na základe ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti,“ povedal Figeľ.

Figeľ sa chce vrátiť k rokovaniam s predsedami strán tak, aby vznikol ucelený návrh, ktorý bude východiskom na hlasovanie pre parlament a vládu. Podľa neho osobitne v situácii vlády jednej strany je úloha niektorých kontrolných orgánov väčšia ako za koaličnej situácie, kde je delenie zodpovednosti v rámci koalície istým predpokladom pre väčšiu transparentnosť a kontrolu. Tento prípad je na Slovensku po prvýkrát. „Dôsledná a konštruktívna kontrola je zároveň záujmom aj vládnej strany, pretože väčšinovosť v parlamente a jednofarebnosť v exekutíve si vyžaduje výraznejšiu účasť opozície na kontrole tam, kde je to dôležité,“ zdôraznil.

Predseda KDH nenamieta proti návrhu Fica, aby opozícia konzultovala nomináciu šéfa ÚVO s viacerými odbornými združeniami. „Je to hlavne o tom, aby aj politické nominácie boli konzultované v širšom ekonomicko-sociálnom priestore partnerov. Toto očakávanie je súčasťou kultúry dialógu, ktorý podporujem," povedal s tým, že konzultácie, otvorenosť, obhajiteľnosť a odbornosť nominácií je len na prospech veci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu