Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Európska cesta Slovenska je úspešným príbehom, tvrdí Figeľ

Ján Figeľ
Ján Figeľ

BRATISLAVA - Európska cesta Slovenska je úspešným príbehom a je vnímaná s rešpektom v mnohých krajinách, skonštatoval predseda KDH Ján Figeľ, pri príležitosti dnešného výročia vstupu Slovenska do Európskej únie v roku 2004.

"V roku 2004 sa zavŕšila túžba mnohých generácií o rovnocenné postavenie Slovenska v zjednotenej, mierovej Európe," a preto je 1. máj dôležitým dátumom pre európsku perspektívu Slovenska, myslí si Figeľ. Dodal, že vôľu väčšiny občanov potvrdilo aj všeľudové hlasovanie v referende.
"Napriek všetkým medzinárodným a globálnym problémom osem rokov členstva v EÚ prinieslo našej vlasti stabilitu a rozvoj," myslí si Figeľ. Kým do únie vstupovala Slovenská republika s úrovňou 51 percent priemeru EÚ v prepočte HDP na obyvateľa, po ôsmych rokoch dosahuje úroveň 75 percent tohto priemeru, objasňuje s dodatkom, že Slovensko využíva výhody jednotného trhu, slobodu Schengenského systému a stabilitu eurozóny. Dodáva, že integrácia zvýraznila postavenie Slovenska v Európe i vo svete a je ďalším dôvodom pre našu prirodzenú hrdosť a vlastenectvo, ale aj pre vedomie spolupatričnosti s ostatnými krajinami Únie. "Slovensko podporuje proces rozširovania únie na báze spoločných hodnôt a dohodnutých kritérií. Je dôležité pamätať na obete úsilia o slobodnú, demokratickú a zjednotenú Európu a posilňovať zodpovednosť za jej charakter a budúcnosť. Vývoj spoločnej Európy dnes závisí aj od Slovenska," pripomína Figeľ.

Novú vládu pri tejto príležitosti vyzýva, aby efektívne a transparentne využívala európske fondy pre modernizáciu krajiny a rast zamestnanosti, pre rozvoj zaostávajúcich regiónov a pre celkový hospodársko-sociálny rozvoj. "V rámci prebiehajúcich rokovaní o budúcom sedemročnom rozpočtovom výhľade EÚ má Slovensko šancu získať spolu vyše 14,2 miliardy eur, teda najvyššiu finančnú pomoc v prepočte na obyvateľa spomedzi krajín dvadsaťsedmičky," pripomína Figeľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu