Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Černáka chcú znova súdiť, aby sa už nikdy nedostal na slobodu!

Mikuláš Černák Zobraziť galériu (9)
Mikuláš Černák

BANSKÁ BYSTRICA – Údajný boss banskobystrického podsvetia Mikuláš Černák pôjde opäť pred súd. Hoci mu už vymerali doživotný trest za 6 vrážd, ešte má stále šancu dostať sa na slobodu. Ak ho však uznajú vinným v kauze Szymanek, jeho tajný sen sa môže definitívne rozplynúť.

Krajský súd v Banskej Bystrici zrušil oslobodzujúci rozsudok v kauze únosu a vraždy poľského podnikateľa Grzegorza Szymaneka. Mikuláša Černáka v tomto prípade pre nedostatok dôkazov zbavili viny ešte v roku 2002. Generálna prokuratúra však tvrdí, že sa jej teraz podarilo získať nové dôkazy.

„Ide najmä o právoplatné rozhodnutia poľských súdov, ktoré odsúdili štvoricu Poliakov. Tí mali s Černákom spolupracovať na Szymanekovom únose v roku 1997,“ povedala prokurátorka Eva Miššíková. Poliaci vyriekli verdikt v tejto kauze až v roku 2010. Podľa prokuratúry sa však objavili aj nové skutočnosti na Slovensku. „Sú to tiež trestné oznámenia a výpovede Slavomíra Surového, Michala Moravčíka a Alexandra Horvátha,“ doplnila prokurátorka.

Černákov obhajca Ján Gereg však dôvody na obnovu konania odmietol. Podľa neho nejde o nové dôkazy, ale iba o zmeny výpovedí ľudí, ktorí si chcú zachrániť vlastnú kožu. „Slavomír Surový, či Alexander Horváth sú ľudia, ktorí kšeftujú s dôkazmi. Menia výpovede tak ako sa im to hodí,“ povedal advokát.

Keďže Mikuláša Černáka odsúdil prešovský súd na doživotie za 6 vrážd, mnohí sa pýtajú, načo ho budú súdiť znova, keď ďalší trest už nemôže dostať. „Ja si myslím, že každý zločin musí byť potrestaný,“ povedala prokurátorka Eva Miššíková.

Špekuluje sa však najmä o tom, že to má byť posledný kliniec do rakvy slávneho mafiána. Hoci je odsúdený na doživotie, po 25-tich rokoch môže požiadať o prepustenie na slobodu za dobré správanie. Ak by ho však súd uznal vinným aj v kauze Szymanek, jeho nádeje by definitívne zhasli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu