Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Černák podá sťažnosť v kauze únosu a vraždy podnikateľa

Mikuláš Černák Zobraziť galériu (2)
Mikuláš Černák

BANSKÁ BYSTRICA – Obhajca Ján Gereg podá v piatok 14. októbra sťažnosť proti uzneseniu Krajského súdu v Banskej Bystrici o povolení obnovy konania v prípade únosu a vraždy poľského podnikateľa Grzegorza Szymaneka, v ktorom bol stíhaný jeho klient Mikuláš Černák, považovaný za bossa banskobystrického podsvetia.

Obhajca Gereg o tom informoval po dnešnej návšteve klienta vo väznici v Ilave, kde si Mikuláš Černák odpykáva doživotný trest za šesť vrážd. Súd v septembri akceptoval návrh Generálnej prokuratúry SR, ktorá obnovu konania požaduje na základe nových skutočností. O sťažnosti bude rozhodovať Najvyšší súd SR.
Prokuratúra svoj návrh opiera o svedectvá bývalých Černákových spolupracovníkov Slavomíra Surového a Michala Moravčíka, ale i príslušníka východoslovenského podsvetia Alexandra Horvátha, zvaného Šani. Súd prijal i dôkazy z procesu so štyrmi poľskými občanmi, ktorých krakovské súdy odsúdili za podiel na únose Szymaneka v spolupráci so skupinou Mikuláša Černáka.

Za únos a vraždu poľského podnikateľa bol stíhaný Mikuláš Černák a jeho dvaja spolupracovníci. Všetkých troch pre nedostatok dôkazov Krajský súd v Banskej Bystrici oslobodil v októbri 2001 a Najvyšší súd verdikt potvrdil v apríli 2002.

Podľa názoru Jána Gerega prokuratúra nepredložila žiadne nové skutočnosti v prípade. Opiera sa o nevierohodných svedkov Surového a Horvátha, ktorí rozprávajú, ako im to vyhovuje. Gereg tvrdí, že ak Surový vie o únose na základe toho, že sa na ňom zúčastnil, mal by byť stíhaný. Podľa Gerega ani výpovede odsúdených štyroch poľských občanov nie sú presvedčivé.

V septembri minulého roku Krajský súd v Prešove zamietol odvolanie Černáka a potvrdil doživotný trest za šesť vrážd. Trest si Černák odpykáva vo väzení s najvyšším stupňom stráženia. V prípade, že na novom súdnom pojednávaní sa preukáže vina Černáka aj v prípade Szymaneka, môže to ohroziť jeho prípadné podmienečné prepustenie po 25 rokoch výkonu trestu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu