Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNE V Nízkych Tatrách spadla lavína: FOTO Zasiahla mladých Slovákov, jeden neprežil

Pád lavíny v Nízkych Tatrách s tragickým koncom. Zobraziť galériu (6)
Pád lavíny v Nízkych Tatrách s tragickým koncom. (Zdroj: FB/HZS)

NÍZKE TATRY – V sobotu dopoludnia prijala Horská záchranná služba (HZS) žiadosť o pomoc z Nízkych Tatier. Dvoch slovenských lyžiarov vo veku 27 a 23 rokov strhla lavína. Mladšieho z nich zasypala. Druhý lyžiar, ktorý udalosť oznámil, zostal na povrchu lavíny s vážnym poranením nohy a nemohol začať s vyhľadávaním zasypaného kamaráta.

Na miesto nehody odišli záchranári HZS vrátane psovoda. O súčinnosť bola tiež požiadaná posádka VZZS, no vzhľadom na pretrvávajúce nepriaznivé letové podmienky vrtuľník nevzlietol.

Pád lavíny v Nízkych
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/HZS)

Záchranári nalyžovali do žľabu, kde pes označil miesto zasypania. Po vykopaní zasypaného začali horskí záchranári okamžitú resuscitáciu v kombinácii s medikamentóznou liečbou, no napriek veľkej snahe sa muža zachrániť nepodarilo. Druhému zranenému lyžiarovi vo veku 27 rokov bola na mieste poskytnutá neodkladná zdravotná starostlivosť, fixácia vákuovou dlahou a na utíšenie bolesti mu bol podaný inhalačný liek Penthrox.

Aktuálna lavínová situácia na horách.
Zobraziť galériu (6)
Aktuálna lavínová situácia na horách.  (Zdroj: hzs)

Následne záchranári za pomoci lanovej techniky v dĺžke skoro 300 metrov vytiahli zo žľabu zraneného lyžiara na zjazdovku. Odtiaľ bol pomocou saní a snežného skútra transportovaný na Bielu púť, kde bol odovzdaný posádke rýchlej lekárskej pomoci na prevoz do nemocnice.

Pád lavíny v Nízkych
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/HZS)

Rovnako boli za pomoci lanovej techniky, saní a snežného skútra transportované telesné pozostatky nebohého 23-ročného muža, ktoré budú odovzdané obhliadajúcemu lekárovi a príslušníkom polície. Záchrannej akcie sa zúčastnilo 16 horských záchranárov.

Pád lavíny v Nízkych
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/HZS)

HZS v tomto súvise upozorňuje, že zimná sezóna sa začala. „Pamätajte, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva môžete byť ohrození pádom lavín. Keďže lavíny predstavujú v zimnom období najväčšie nebezpečenstvo pre návštevníkov hôr, dodržiavanie zásad bezpečnosti pri pohybe v lavínovom teréne (zimnom teréne všeobecne) by malo patriť do povinnej výbavy (tak ako lavínový prístroj, sonda, lopata, mobilný telefón) pri vykonávaní všetkých druhov výkonnostných aj rekreačných aktivít,“ pripomenuli horskí záchranári.

Viac o téme: TatryLavínaLyžiari
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu