Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Optimistické slová Sakovej: Počet trestných činov sa znižuje, ich objasnenosť sa zvyšuje

Denisa Saková
Denisa Saková (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Počet trestných činov sa znižuje, ich objasnenosť sa zvyšuje. Uviedla to počas pravidelnej Hodiny otázok v NR SR ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) v odpovedi na otázku poslanca za SaS Martina Klusa.

"Výstup prieskumu s názvom Democracies under pressure od International Republican Institute v spolupráci s Fondapolom nám ukázal, že iba 40 percent Slovákov dôveruje polícii, čo je oveľa nižšie percento v porovnaní s Európskou úniou, kde polícii dôveruje 72 percent obyvateľov. Máte nejaké konkrétne plány na obnovu dôvery Slovákov voči bezpečnostným orgánom v krátkodobom horizonte?" znela poslancova otázka.

Ako šéfka rezortu priblížila, na výsledky prieskumu mali vplyv aj protipolicajné nálady po vražde novinára Jána Kuciaka. Po tejto atmosfére zmena nastala na poste policajného prezidenta, viceprezidentov, vymenili sa krajskí riaditelia a postupne sa menia aj štruktúry okresných riaditeľov. "Nálady na Slovensku sme čiastočne vedeli upokojiť výsledkami nového tímu. Nebránime sa kritike, že dôvera v políciu je nižšia, ale pracujeme na tom, aby dôveryhodnosť polície stúpala," povedala Saková a dodala, že SR je stále vnímaná ako jedna z najbezpečnejších krajín v EÚ, o čom hovoria aj štatistiky z roku 2018.

Podľa jej slov počet trestných činov vlani dosiahol 61 392, čo je o 4 823 menej ako v roku 2017. Ich objasnenosť sa zvýšila o 1,2 percenta.

Ako jeden z dôvodov nedôvery v políciu uviedla Saková dezinformácie v médiách. Preto zriadili policajný Facebook, ktorý zabezpečuje kontakt s verejnosťou, polícia na sociálnej sieti uverejňuje aktuality a informácie o obmedzeniach, pátranie po osobách, ako aj témy zamerané na prevenciu.

Viac o téme: PočetTrestné činyDenisa SakováObjasnenosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu