Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Saková by mala odvolať Nejedlého pre kauzu vo zväze bobistov, vyhlásil Grendel

Gábor Grendel Zobraziť galériu (2)
Gábor Grendel (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Súčasného prezidenta Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Alexandra Nejedlého by mala ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) odvolať. Vo štvrtok to vyhlásil poslanec Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽaNO).

Reagoval na podozrenia z podvodov pri zapísaní hasičov na registračnú listinu Slovenského zväzu bobistov bez ich vedomia a bez toho, aby boli aktívnymi členmi. Tvrdí, že Nejedlý aj Saková o tom vedeli, pričom prezident vyvodil zodpovednosť voči nesprávnej osobe.

"Existuje vážne podozrenie, že jeden z národných športových zväzov bol ministerstvom školstva uznaný podvodným konaním jedného hasičského funkcionára," tvrdí Grendel. Doplnil aj podozrenie, že vďaka tomuto podvodu čerpal zväz dotácie a že podvádzal aj pri vyúčtovaní dotácií od ministerstva školstva.

Grendel vysvetlil, že v zmysle zákon o športe je za národný športový zväz uznaný rezortom školstva taký zväz, ktorý má najmenej 100 aktívnych registrovaných športovcov a následne môže čerpať dotácie od rezortu školstva. Takým sa podľa jeho slov stal aj zväz bobistov.

V súvislosti s hasičmi vo zväze poukázal na viaceré trestné stíhania a vyšetrovanie vo veci subvenčného podvodu. Poznamenal tiež, že v tejto kauze vyvodili zodpovednosť voči nesprávnej osobe.

Alexander Nejedlý
Zobraziť galériu (2)
Alexander Nejedlý  (Zdroj: TASR - Martin Baumann, Facebook, Sme rodina)

Aj preto žiada Grendel odvolanie Nejedlého z funkcie. "Právomoc odvolať ho z funkcie má však plne v rukách ministerka Denisa Saková. Za zlyhania Alexandra Nejedlého teda nesie plnú politickú zodpovednosť," priblížil Grendel.

"Voči skutočným vinníkom nekonal a chráni toho, kto tento škandál spôsobil," povedal Grendel. V tejto súvislosti vyzval aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), aby preveril žiadosti Slovenského zväzu bobistov na udelenie dotácii aj ich vyúčtovanie.

Viac o téme: Alexander NejedlýGábor GrendelDenisa SakováKauza bobistov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu