Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prokuratúra začala konať vo veci krivých výpovedí v kauze Ladislava Bašternáka

Ladislav Bašternák
Ladislav Bašternák (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Prokuratúra už začala konať v prípade možných krivých výpovedí v podvodnej kauze, v ktorej bol na päťročný nepodmienečný trest odňatia slobody v marci právoplatne odsúdený podnikateľ Ladislav Bašternák.

V prípade podvodnej vratky za dva milióny eur predseda senátu Krajského súdu (KS) v Bratislave Peter Štift v písomnej verzii marcového rozsudku vyzval orgány činné v trestnom konaní, aby vo veci pokračovali stíhaním svedkov, ktorí krivo vypovedali.

"V čase konania v predmetnej veci na súdoch, keďže rozhodnutie súdu nebolo právoplatné, nedalo sa s istotou tvrdiť, či je podozrenie z trestnej činnosti krivej výpovede alebo iného trestného činu. Rozsudok KS Bratislava bol doručený prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v uplynulých dňoch. Prokurátor po analýze svedeckých výpovedí z prípravného konania i v nadväznosti na právoplatný rozsudok v merite veci nadobudol podozrenie z trestného činu krivej výpovede a krivej prísahy," uviedla v utorok hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Ako dodala, prokurátor ÚŠP vec postúpil z hľadiska vecnej a miestnej príslušnosti na ďalšie konanie Okresnej prokuratúre Bratislava III.

Na skutočnosť, že prokuratúra začala konať v kauze Ladislava Bašternáka, ktorý je aktuálne obvinený aj v inej podvodnej kauze, v utorok upozornil Denník N. Ak by orgány činné v trestnom konaní obvinili konkrétne osoby a dozorový okresný prokurátor podal žalobu na súd, tak by im podľa Trestného zákona hrozil v prípade dokázania viny trest odňatia slobody od jedného až po desať rokov.

Polícia nedávno podnikateľa obvinila v inej a teda ďalšej kauze neodvedenia dane a poistného. Voči obvineniu podal jeho právny zástupca Peter Filip sťažnosť. Polícia a ani prokuratúra zatiaľ o sťažnosti nerozhodli.

Podnikateľa v prvej kauze neodvedenia dane a poistného odsúdil 14. marca trojčlenný senát odvolacieho KS v Bratislave pod vedením predsedu Štifta na nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody, ktorý si odpykáva v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Ladislavovi B. zároveň prepadol majetok v prospech štátu, keďže spôsobil škodu v značnom rozsahu. Podnikateľ sa následne sám prihlásil v bratislavskom Justičnom paláci, aby nastúpil na výkon trestu odňatia slobody, ktorý aktuálne vykonáva vo väzení v Dubnici nad Váhom. Medzičasom Okresný súd (OS) Bratislava I vyhlásil konkurz na majetok podnikateľa.

Viac o téme: ProkuratúraLadislav BašternákKrivé výpovede
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu