Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

MIMORIADNE Veľká razia NAKA v kauze toxickej zeminy pod diaľnicou: Zatkli aj veľké ryby

Policajti od skorého rána zasahujú na viacerých miestach Bratislavského kraja. Zobraziť galériu (7)
Policajti od skorého rána zasahujú na viacerých miestach Bratislavského kraja. (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

BRATISLAVA - Policajti Odboru kriminálnej polície KR PZ v Bratislave zasahujú od skorých ranných hodín na viacerých miestach Bratislavského kraja. Informovali o tom na sociálnej sieti, kde tiež upresnili, že potrebné procesné úkony súvisia s environmentálnou trestnou činnosťou.

Zástupcovia zákona vykonávajú viaceré prehliadky bytových ako aj nebytových priestorov. "Avšak s prihliadnutím na súčasný stav bližšie informácie poskytneme až keď to situácia vo vyšetrovaní umožní," dodala dopoludnia polícia na svojej facebookovej stránke.

Podozrenia sa mali potvrdiť

Podľa informácií Glob.sk akcia súvisí s výstavbou D4R7. "Podozrenia, že ako podklad sa pod bratislavský diaľničný obchvat využíva kontaminovaná zemina zo skládok, sa podľa nášho zdroja potvrdili," uvádza portál s tým, že policajné komando malo nabehnúť k osobám, ktoré stoja za samotnou výstavbou obchvatu.

Michal Grebeči
Zobraziť galériu (7)
Michal Grebeči  (Zdroj: archív)

V ich rukách mal skončiť muž s pochybnou povesťou a odpadkový boss Michal Grebeči, medzi podozrivých má patriť aj zástupca konzorcia, ktoré realizuje výstavbu, manažér D4R7 Construction, s.r.o. Javier Hidalgo a človek blízky Ladislavovi Bašternákovi, vplyvný podnikateľ Andrej Brna. Štvrtou osobou, ktorú zadržala polícia má byť Daniel D., ktorý mal byť napojený na spomínaného Brnu. Stojí za spoločnosťou Visionary Fields, ktorá pre obchvať mala zabezpečovať ťažbu nelegálnych materiálov.

Polícia nepúšťa zamestnancov firmy do jej sídla. Pred budovou stojí veľká policajná dodávka. Preverujú aj firmy, ktoré na D4R7 pracujú. Za výstavbu D4R7 je oficiálne zodpovedné konzorcium firiem zo Španielska a Rakúska.

AKTUÁLNE Bašternáka previezli z Bratislavy: Vo väzení strávi najbližších päť rokov

Prerušia výstavbu obchvatu?

Podľa informácií už spomínaného portálu sa po dnešnej razii pridal v prípade výstavby aj trestný čin všeobecného ohrozenia a poškodenia životného prostredia. "Podložie pod podľa nášho zdroja nespĺňa bezpečnostné kritéria. Na niektorých miestach má byť pôda kontaminovaná a podmočená. V prípade, že by sa na tomto podloží diaľnica dokončila, mohlo by pri záťaži dôjsť k jej prepadnutiu a poškodeniu. V hre má byť úplné prerušenie výstavby obchvatu," píše portál.

MIMORIADNE Veľká razia NAKA
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Marko Erd)

Prvé trestné stíhanie v súvislosti s obchvatom sa začalo ešte v lete. Ide o trestné stíhanie vo veci neoprávneného nakladania s odpadmi. V novembri sa k tomu pridalo ďalšie. “Vyšetrovateľ národnej jednotky finančnej polície začal 8. novembra 2018 trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a iných,” potvrdila pre Glob.sk polícia.

Reakcia ministra Sólymosa

Minister životného prostredia László Sólymos počas štvrtkovej razie ocenil súčinnosť polície a envirorezortu. V teréne podľa ministra okrem policajtov pôsobili aj inšpektori životného prostredia. Na akcii sa podieľali aj odborníci priamo z ministerstva životného prostredia. 

Minister životného prostredia László
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

"Na ministerstve berieme boj s envirokriminalitou vážne. Vo štvrtok sa koná razia ohľadom podozrení v súvislosti s výstavbou D4/R7. Som rád, že ide o ukážkovú súčinnosť polície a našich inšpektorov životného prostredia priamo v teréne," vyhlásil Sólymos.

Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že sa podozreniami spojenými s výstavbou obchvatu zaoberá už niekoľko mesiacov v spolupráci s políciou. "Práve toto je cesta a preto podporujeme a podieľame sa na vzniku enviropolície na Slovensku," podotkol Sólymos. Envirorezort deklaruje, že za posledné tri roky úspešne presadzuje legislatívne sprísnenia postihov za protiprávne konania, posilňuje činnosti Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Zároveň v spolupráci s ministerstvom vnútra a spravodlivosti sa podieľa aj na spustení a činnosti takzvanej enviropolície.

Zlyhali kontrolné mechanizmy štátu, tvrdí Dragun

Podľa aktivistu a miestneho poslanca z bratislavskej Petržalky Miroslava Draguna pri výstavbe bratislavského obchvatu, diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, zlyhali kontrolné mechanizmy štátu. Poukazuje pritom na rozhodnutie Okresného úradu Bratislava z februára, ktorý vydal povolenie na vývoz stavebného odpadu na stavbu obchvatu. Úrad pritom podľa neho odmieta vydávať povolenia na výstavbu legálnych štrkovísk, z ktorých by sa čerpal materiál na výstavbu D4 a R7. Dragun o tom informoval vo štvrtok na tlačovom brífingu.

Miroslav Dragun.
Zobraziť galériu (7)
Miroslav Dragun.  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

"Ten istý okresný úrad, ktorý ešte mesiac dozadu vydal povolenia na navážanie stavebného odpadu na teleso diaľnice, zároveň odmieta vydávať povolenia na výstavbu legálnych štrkovísk na tvorenie telesa diaľnice," upozornil. Vyzýva kompetentných, aby v tom urobili poriadok. Ak je snaha dostavať D4 a R7 v rozumnom čase, musí sa podľa neho obchvat stavať z kvalitných a bezpečných materiálov. "Nie zo stavebného odpadu, ktorý sa zavážal aj do chránených území európskeho významu. Podľa niektorých ochranárov z územia okolia Jarovského ramena dokonca zmizol orliak morský," povedal.

Verí, že štát teraz urobí poctivé merania v telese diaľnice. "Pokiaľ sa zistí, že diaľnica nespĺňa technické parametre, aby uniesla samotné teleso a vodiči by tam nemohli jazdiť bezpečne, dúfam, že prikážu konzorciu to prestavať," uviedol Dragun.

Rezort dopravy plánuje vyvodiť dôsledky

Ministerstvo dopravy uviedlo, že ak sa potvrdí použitie neprijateľných materiálov na stavbe bratislavského obchvatu, diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, stavebník ich bude musieť na vlastné náklady nahradiť a štát preto nebude za práce navyše nič platiť.

Rezort je rozhodnutý v tejto veci postupovať nekompromisne a ak zlyhal dozor, vyvodí vážne dôsledky.

SaS: Je to hazard so zásobami pitnej vody

Reakciu v súvislosti s policajnou raziou vydala aj strana Sloboda a Solidarita. „Dlhodobo upriamujeme pozornosť na to, že spôsob, akým sa diaľnica D4 a rýchlostná cesta R7 stavia, je veľkým hazardom so zásobami pitnej vody na Žitnom ostrove a so zdravím ľudí, ktorí v tejto oblasti žijú,“ tvrdí poslankyňa NR SR za SaS a tímlíderka strany pre životné prostredie Anna Zemanová. Ako príklad uviedla podozrenia z nezákonnej ťažby štrku, pochybné udeľovanie povolení v rozpore s procesom EIA, či podozrenia z vozenia kontaminovanej zeme na stavbu.  

„V súvislosti s vývozom nebezpečného materiálu sme v októbri apelovali na kontrolné orgány ministerstva životného prostredia a žiadali, aby tieto podozrenia okamžite preverili, prípadne stavbu pozastavili. Odvtedy prešlo niekoľko mesiacov, pričom ticho prerušila až policajná razia. Ani tá nám však nedáva prísľub, že sa niečo zmení,“ povedala A. Zemanová.

Anna Zemanová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

SaS zároveň vyzvala ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa, ministra dopravy Árpáda Érséka a ministerku vnútra Denisu Sakovú, aby konali a urobili okamžitú nápravu. „Každou ďalšou hodinou ľahostajnosti hrozí, že nebezpečný odpad presiakne do podzemných vôd. Zdravie ľudí, ktorí v tejto oblasti žijú, a kvalita našich vôd je v stávke, ktorú si nemôžeme dovoliť,“ uzavreli liberáli.

Vylučujeme používanie nebezpečných materiálov, tvrdí stavebník 

Koncesionár projektu bratislavského obchvatu, spoločnosť Zero Bypass Limited, a hlavný zhotoviteľ stavby, spoločnosť D4R7 Construction, vylučujú akúkoľvek kontamináciu pôdy alebo používanie materiálov, ktoré by mohli akýmkoľvek spôsobom ohroziť životné prostredie. 

Firmy tvrdia, že plne spolupracujú s políciou. "Koncesionár a zhotoviteľ projektu používa pri výstavbe len materiály obstarávané od subdodávateľov, ktoré spĺňajú príslušné normy a certifikáty," deklarujú spoločnosti.

Viac o téme: ZásahPolícia Bratislavský kraj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu