Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

AKTUÁLNE Bašternáka previezli z Bratislavy: Vo väzení strávi najbližších päť rokov

Ladislav Bašternák na súde
Ladislav Bašternák na súde (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorého v kauze neodvedenia dane a poistného odsúdil Krajský súd v Bratislave na nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody, dnes premiestnili na výkon väzby do väzenia v Dubnici nad Váhom.

Bašternáka odsúdil prvostupňový súd na päť rokov väzenia a zároveň mu uložil aj päťročný zákaz podnikateľskej činnosti. Bašternák sa voči rozhodnutiu odvolal. Odvolací Krajský súd rozhodol, že Bašternák je vinný. Podnikateľ dostal päťročný trest a trest prepadnutia majetku a rovnako aj zákaz podnikateľskej činnosti na päť rokov.

VIDEO Bašternáka odsúdili na 5 rokov, príde o majetok: Opozícia chce sťahovať Fica z Bonaparte

Bašternák ešte pred novembrovým pojednávaním stihol prepísať takmer celý svoj majetok na svoju rodinu okrem bytu, v ktorom doteraz býva expremiér Robert Fico. Byt by mal prepadnúť štátu. Bašternák sa hneď po rozhodnutí na druhý deň sám prihlásil na výkon trestu v Bratislave. Dnes ho previezli do Dubnice nad Váhom, kde strávi zvyśných päť rokov. 

Dvojmiliónové vratky

Bašternákova firma BL 202 kúpila v minulosti sedem bytov od firmy Rent and Wash za 12 miliónov eur. Podnikateľ si od štátu následne vypýtal zhruba 2 milióny eur, daňová kontrola však ukázala, že šlo o neoprávnené vratky DPH.

Hoci Bašternák neskôr uvedenú sumu vrátil v rámci tzv. účinnej ľútosti, pred súdom ho to nezachránilo. Bašternákova firma BL 202 dnes dlhuje štátu na daniach takmer 10 miliónov eur.

Čo sa týka prepadnutia majetku Bašternáka, KS v Bratislave bude postupovať v zmysle paragrafu 423 Trestného poriadku. "Súd zašle výrok rozsudku príslušnému konkurznému súdu, v danom prípade Okresnému súdu Bratislava I, ktorý ďalej postupuje podľa ustanovení paragrafu 107a a následného zákona č. 7/2005 Zbierky zákona o konkurze a reštrukturalizácii," uviedol hovorca KS Pavol Adamčiak.

V minulosti súdy pristúpili okrem trestov odňatia slobody k zhabaniu majetku, napríklad v prípade Rolanda Zdichavského, vysokopostaveného člena bratislavskej skupiny sýkorovcov a Juraja Ondrejčáka, šéfa bratislavskej skupiny piťovcov a iných.

Prepojenie Bašternáka a Kaliňáka

V súvislosti s Bašternákom chcela opozícia v roku 2016 dvakrát vysloviť nedôveru vtedajšiemu ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Ten priznal, že v októbri 2013 kúpil od Bašternáka 16-percentný podiel v spoločnosti B.A. Haus. Na kúpu podielu v spoločnosti si Kaliňák zobral úver od Tatra banky vo výške 500-tisíc eur. Za 16-percentný podiel B.A. Haus zaplatil 430-tisíc eur.

Firma B.A. Haus vlastní dva byty v objekte, kde Kaliňák býva, a kúpou mohol minister podľa vlastných slov získať kontrolu nad bytmi v susedstve. Podľa opozície sa obchod uskutočnil v čase, keď Bašternáka vyšetrovala finančná správa. Podľa predsedu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igora Matoviča odkúpenie podielov vo firme za nízku cenu bolo možné považovať za úplatok za zastavenie vyšetrovania.

Viac o téme: VäznicaLadislav Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu