Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Herba je reálnou hrozbou pre Slovensko: Je lacná a nebezpečná, putuje k nám z Maďarska

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Matilde Campodonico)

BRATISLAVA - Syntetická droga Herba je na zozname látok, ktoré sú na Slovensku zakázané od novembra 2018. Polícia teda môže konať a stíhať osoby, ktoré drogu predávajú. Podľa zákona však samotné užívanie látky nie je u nás trestné, podobne ako v prípade toluénu. V marci 2019 lekári potvrdili vôbec prvú obeť. V Trebišove prišiel o život 33-ročný muž.

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity v tlačovej správe informoval, že pokračuje v preventívnych opatreniach zameraným proti novej droge. "Táto lacná a nebezpečná syntetická droga je momentálne veľmi rozšírená najmä v regiónoch na juhu Slovenska, kam sa dostáva z Maďarska. V obci Bátka sa preto uskutočnilo stretnutie so starostami obcí, v ktorých zaznamenali výskyt herby," uvádzajú v stanovisku.

Nová droga už zabíja aj u nás! Prvý prípad v Trebišove: Hrozbou je, že sa podobá marihuane

Keďže k droge sa dá dostať už za pár centov, je mimoriadne nebezpečná najmä pre deti. ,,Je dôležité, aby sme o rizikách užívania herby hovorili. Ide o naozaj nebezpečnú syntetickú drogu, ktorá bola donedávna na hranici legality a na Slovensku si už vyžiadala aj ľudský život," pripomína splnomocnenec pre rómske komunity Ábel Ravasz. Dodáva, že padlo rozhodnutie zvolať zástupcov škôl a starostov z obcí, v ktorých dochádza k užívaniu tejto drogy, aby spoločne hľadali riešenia tohto závažného problému.

Odborník o zombie droge, ktorá zabíjala neďaleko Slovenska: Až 800-krát silnejšia než marihuana

Na zozname zakázaných látok

S platnosťou od novembra 2018 sa podarilo syntetickú látku dostať na zoznam zakázaných látok. Polícia tak môže konať a stíhať osoby, ktoré drogu predávajú, ako dílerov. Polícia SR na svojej facebookovej stránke uviedla, že podľa zákona však nie je užívanie tejto látky trestné, rovnako ako je to v prípade toluénu. Je však veľmi nebezpečná.

,,Som bývalý učiteľ, prevencia je pre mňa preto vždy lepšou cestou, než represia. Herba je syntetická droga, dá sa preto predpokladať, že díleri sa budú snažiť predbehnúť legislatívu a vyvinúť nové zloženie, ktoré na zozname nebude. Mojou snahou preto je, aby sa zoznam zakázaných látok rozšíril, lebo teraz je síce aktuálny, no o mesiac to už platiť nemusí,“ vysvetľuje poslanec NR SR Štefan Vavrek.

Droga sa najčastejšie fajčí alebo inhaluje.
Zobraziť galériu (2)
Droga sa najčastejšie fajčí alebo inhaluje.  (Zdroj: Getty Images)

Smrteľná kombinácia

Prvý prípad úmrtia v súvislosti s otravou syntetickými látkami, ktoré obsahuje herba, potvrdili na Slovensku začiatkom marca tohto roka. Ako informovala televízia JOJ, 33-ročný muž mal v Trebišove užiť drogu vo forme cigarety. Ponúknuť mu ju mali díleri. Miestni si myslia, že v čase, keď ju užil, bol navyše pod vplyvom alkoholu. Práve kombinácia s alkoholom však môže byť smrteľná. Riziko poškodenia organizmu sa totiž zvyšuje.

Na Slovensku sa prípadmi zaoberá polícia. Košická policajná hovorkyňa Lenka Ivanová ešte 11. marca informovala, že pri domovej prehliadke v Trebišove zaistili 21 gramov. Muž (42) už čelí obvineniam zo zločinu šírenia toxikománie. Herbu si mal zadovážiť v Maďarsku a predával ju sociálne slabším a deťom. Pýtal si euro až päť eur. Hrozia mu tri až osem rokov za mrežami. Viac sa dočítate TU.

Keďže v syntetických drogách nie sú iba látky podobné marihuane, účinky môžu byť mnohonásobne silnejšie, podľa literatúry až 800-krát.

Syntetická droga zabíjala aj v susednom Česku. Polícia ešte minulý rok informovala o tom, že sa tu priotrávili desiatky ľudí a skončili v nemocnici. 

Herba sa najčastejšie vyrába zo sušených rastlinných materiálov (marihuana, bylinky, tráva, pozn. red) s obsahom nových psychotropných látok. Zvyčajne sa fajčí alebo inhaluje. Keďže v syntetických drogách nie sú iba látky podobné marihuane, účinky môžu byť mnohonásobne silnejšie, podľa literatúry až 800-krát.

Viac o téme: DrogyHrozbaSlovenskoHerba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu