Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Špecializovaný súd rozhodoval o prejavoch nacizmu: Za propagáciu na Facebooku dostali podmienku

Nacionalistom sa v Bratislave postavili odporcovia nacizmu a fašizmu.
Nacionalistom sa v Bratislave postavili odporcovia nacizmu a fašizmu. (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA - Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, schválil v stredu dohody o vine a treste v prípade dvoch mužov, ktorí verejne prejavovali sympatie k extrémistickým skupinám a hnutiam smerujúcim k potlačeniu základných práv a slobôd osôb. Jeden tak robil dlhší čas na sociálnej sieti, druhý vlani na hokejovom zápase v Trenčíne. Verdikt bol okamihom vyhlásenia právoplatný, obvinení sa vzdali možnosti odvolať sa.

Mariána Gavorníka ŠTS odsúdil na trest odňatia slobody vo výmere 24 mesiacov. Výkon trestu mu podmienečne odložil na skúšobnú dobu 18 mesiacov.

Na sociálnej sieti Facebook pod svojím menom spolu s prezývkou "Majdzo" v období od februára 2013 minimálne do septembra 2017 zverejnil a sprístupnil ďalším osobám rôzne obrazové materiály s nacistickými symbolmi a nápismi. V súvislosti s Rómami písal o plyne a zverejnil napríklad i fotografiu vojakov nacistického Nemecka v uniformách s vyznačenými symbolmi SS Divízie a hákovým krížom s nápisom: No čo Európa? Chýbame vám? Tým sa dopustil zločinu rozširovania extrémistických materiálov v jednočinnom súbehu s prečinom prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Mário Gaňa dostal štyri mesiace s podmienečným odkladom na jeden rok.

Vlani v apríli na hokejovom finálovom zápase medzi HC Dukla Trenčín a HC'05 iClinic Banská Bystrica, ktorý sa hral v Trenčíne, si zobliekol tričko a následne mu bolo vidno tetovania na hornej časti tela pozostávajúce z vyobrazenia C 18, čo je skratka Combat 18, britskej neonacisticko-teroristickej organizácie, názvu hudobného zoskupenia Krátky proces či ďalšie s tým súvisiace symboly. Na verejne prístupnom mieste prejavoval sympatie k skupine alebo ideológii, ktorá smeruje a aj v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd, hlása rasovú, etnickú, národnostnú a náboženskú nenávisť.
 

Viac o téme: Špecializovaný trestný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu