Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šok na slovensko-ukrajinskej hranici: VIDEO Colník žiadal 20 eur na kávičku, vraj ide o tradíciu

Colník si mal pýtať 20 eur, vraj na kávičku.
Colník si mal pýtať 20 eur, vraj na kávičku. (Zdroj: Reprofoto/Facebook - Vitaliy Glagola )

VYŠNÉ NEMECKÉ - Vitalij Glagola smeroval v nedeľu zo Slovenska na Ukrajinu. Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké zažil šok. Slovenský colník si od neho vypýtal 20 eur. A poriadne prestrelil. Muž, ktorý pôsobí ako novinár, celú situáciu zaznamenal a publikoval. Prípadom sa v súčasnosti zaoberá Finančná správa SR.

Peniaze mu Vitalij nedal. Colník preto odložil jeho doklady bokom a venoval sa ďalším ľudom stojacim v rade za ním. Ukrajinský novinár priblížil, že 20 eur si colník mal pýtať na "kávičku". Dokonca sa čudoval, že o tejto "tradícii" nevie. V komentároch pod zverejneným videom sa k novinárovi pridali aj ďalší Ukrajinci, ktorí opísali podobné skúsenosti.

Nejde o jediný prípad

O prípade už vie aj Finančná správa. "Zamestnanca sme identifikovali a vo veci už koná inšpekcia finančnej správy," uviedla hovorkyňa Ivana Skokanová. Podľa jej slov finančná správa dbá na dodržiavanie zákonov a korupciu v radoch finančnej správy netoleruje. V roku 2013 na finančnej správe zaviedli „Program nulová tolerancia korupcie“. "Odvtedy bolo preukázaných viac ako 20 prípadov korupčného správania sa zamestnancov finančnej správy spolu na celom Slovensku. Keďže na finančnej správe pracuje 9 300 ľudí, znamená to, že 99% zákony a etický kódex zamestnanca FS nepochybne dodržiava," upozornila hovorkyňa.

Potrebné sú priame dôkazy

Odhaľovanie korupcie vo vlastných radoch však podľa nej nie je jednoduché, keďže je potrebné mať priame dôkazy. Nevyhnutná je aj efektívna spolupráca medzi finančnou správou a políciou. "V odhalených prípadoch boli zamestnanci FS postavení mimo službu, zároveň boli podané trestné oznámenia na políciu pre prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Prípady následne rieši polícia," dodala a vyzvala verejnosť k tomu, aby v podobných prípadoch ľudia neváhali a kontaktovali ich. 

Ukrajinská expremiérka Tymošenková sa pustila do Porošenka: Obvinila ho z korupcie

"Aj na základe aspoň základných informácií (napríklad dátumu, miesta) vieme preveriť podozrenia a vyvodiť zodpovednosť v prípade páchania korupcie. Či už ide o korupčné správanie sa vlastných zamestnancov, alebo akékoľvek iné snahy obchádzania zákona, takéto správanie sa je v každom prípade neakceptovateľné," uviedla na záver.

Viac o téme: ColníkúplatokFinančná správa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu