Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Colníci zlikvidovali obrovské množstvo alkoholu: FOTO Vyliali ho do čističky

Lieh skončil v čističke odpadových vôd v Trenčíne. Zobraziť galériu (2)
Lieh skončil v čističke odpadových vôd v Trenčíne. (Zdroj: FS SR)

TRENČÍN – Colníci zlikvidovali viac než 1 200 litrov liehu. Tento lieh skončil v čističke odpadových vôd v Trenčíne. Jeho vlastníci totiž nevedeli preukázať pôvod liehu alebo spôsob, akým ho nadobudli, prípadne pochádzal z kontrol daňového dozoru v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK).

Viac ako 1200 litrov liehu 26. novembra zlikvidovali príslušníci Finančnej správy (FS) SR. „Bol to lieh, pri ktorom jeho vlastníci nevedeli preukázať jeho pôvod alebo spôsob nadobudnutia, a pochádzal z výkonu daňového dozoru v celom Trenčianskom samosprávnom kraji,“ povedala hovorkyňa FS SR Ivana Skokanová.

Lieh skončil v čističke
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FS SR)

V prípade, ak vlastník liehu, resp. osoba, ktorá má lieh v držbe, nevie preukázať pôvod tohto liehu alebo spôsob jeho nadobudnutia, finančná správa takýto lieh musí v zmysle zákona zabezpečiť.

Čítajte aj: Päťmiliónový úlovok nitrianskych colníkov: FOTO Bratislavská spoločnosť si objednala falzifikáty!

Dotknutá osoba má v zákonom stanovenej lehote možnosť dodatočne preukázať, odkiaľ (z akého zdroja) predmetný lieh pochádza, teda či ide o kúpu, alebo vypálenie v pestovateľskej pálenici ovocia. Ak však nevyvráti pochybnosti, ktoré viedli k zabezpečeniu liehu, stane sa tento lieh majetkom štátu. Finančná správa má zákonnú povinnosť takýto lieh zlikvidovať.

Lieh skončil v čističke
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FS SR)

Príslušníci finančnej správy z tohto dôvodu likvidovali liehovú kvapalinu v celkovom objeme 1200 l. „Z toho 363 litrov pochádzalo zo vzoriek, ktoré boli odobraté pri jednotlivých konaniach alebo pri výkone kontrolnej činnosti,“ priblížila Skokanová. Ako doplnila, vzorky s objemom 0,5 litra sa odoberajú do špeciálnych fliaš a sú podrobené analýze v colnom laboratóriu. V prípade potreby môžu byť použité ako dôkazný prostriedok, napríklad v súdnych konaniach. „Vzorky najskôr zliali do väčších barelov, a potom pripojili k ostatnému likvidovanému liehu,“ uviedla hovorkyňa finančnej správy s tým, že zvyšný lieh pochádzal z kontrol, pri ktorých vlastníci nevedeli preukázať jeho pôvod.

Vzhľadom na povahu likvidovaného tovaru bol najvhodnejší spôsob likvidácie v čističke odpadových vôd. Tu sa tekutina zmiešala s odpadovou vodou, a po prechode technologickou linkou bol lieh mikrobiologicky rozložený. „Likvidované množstvo nemalo negatívny vplyv na životné prostredie, ani na technológiu používanú v čističke. To, že v čističke práve prebiehala likvidácia liehu, však mohol „zacítiť“ každý, nakoľko typická vôňa liehu výrazne prerazila obvyklý pach odpadových vôd,“ povedala Skokanová.

Viac o téme: ColníciFinančná správa SRLieh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu