Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

NAKA klepla po prstoch mafii: VIDEO Premyslený zločin šiestich ľudí, škody za státisíce

Finančná polícia zasahovala v prípade bytovej mafie. Zobraziť galériu (5)
Finančná polícia zasahovala v prípade bytovej mafie. (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

NITRA - Ďalší zásah elitných policajných zložiek. Národná jednotka finančnej polície NAKA včera zadržala v Nitre a okolí sedem podozrivých osôb. Informáciu zverejnila polícia prostredníctvom sociálnej siete už v ranných hodinách. Šesť ľudí napokon vyšetrovateľ obvinil z obzvlášť závažného zločinu podvodu. Na rováši majú státisícové škody.

Poriadny úlovok. Vyšetrovateľ obvinil šesť ľudí, ktorí mali páchať podvody koordinovane s presnou deľbou práce. Teda ako členovia organizovanej skupiny. Polícia o akcii informovala na sociálnej sieti. Prokurátor má v súčasnosti na stole podnet na väzbu na všetkých obvinených.

"Okrem zadržania, obvinenia a výsluchov osôb, 81 policajtov prehľadalo spolu 12 domov a iných priestorov. Zaistili listinné materiály súvisiace s trestnou činnosťou, počítačovú techniku, USB nosiče, notebooky aj anabolické steroidy," priblížila polícia detaily.

Zásah sa uskutočnil za tmy.
Zobraziť galériu (5)
Zásah sa uskutočnil za tmy.  (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

Pri akcii pomáhali aj príslušníci okresných riaditeľstiev v Nitre, Nových Zámkoch a Šali. "O samotný zásah sa zase postarali zásahová jednotka NAKA spolu s Útvarom osobitného určenia (LYNX Commando)," znelo v príspevku.

Organizovaná skupina?

Podľa polície si obvinení delili prácu a ich činnosť bola organizovaná. "Najskôr mali vytipovať vhodné nehnuteľnosti na predaj. Potom si neoprávnene zabezpečiť osobné údaje vlastníkov vytipovaných nehnuteľností," informovala Polícia SR na stránke s tým, že ponuku na predaj potom zverejnili na stránke bazos.sk.

Finančná polícia zasahovala v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

Premyslený zločin

Nehnuteľnosti sa mali nachádzať v katastrálnom území nitrianskeho okresu. Ich skutoční vlastníci však o ničom netušili. "Záujemcovia preto kontaktovali vždy člena pozemkovej mafie, vystupujúceho ako sprostredkovateľ, prípadne hral realitného makléra," priblížila polícia. Ďalší člen mal potom vyhotoviť kúpne zmluvy.

Finančná polícia zasahovala v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

Poslúžiť mu pri tom mali falošné občianske preukazy s menami skutočných vlastníkov. Ich podpisy dokonca osvedčili notári."V jednom prípade previedli nehnuteľnosť najskôr na člena pozemkovej mafie, ktorý potom vystupoval ako jej vlastník, aby zvýšili pravdepodobnosť úspešného dokonania trestného činu," znelo až neuveriteľné objasnenie.

Státisícové škody

Zadokumentovaná trestná činnosť preukázala, že v štyroch prípadoch spôsobili obvinení škodu 600-tisíc eur. Polícia však naďalej preveruje ďalšie nehnuteľnosti. Je teda možné, že číslo nie je konečné.

Roderikovi A. (42), Matúšovi K. (26), Milošovi P. (22), Milošovi L. (25), Simone L. (28) a Marošovi M. (44), v prípade preukázania viny hrozí 10 až 15 rokov za mrežami.

Viac o téme: ZásahPozemková mafiaNAKAFinančná polícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu