Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Žena, ktorú mal zneužívať košický biskup, prehovorila: Prvé slová od prepuknutia sexuálneho škandálu

Biskup je aktívny na sociálnych sieťach, prostredníctvom ktorých sa prihovára veriacim. Zobraziť galériu (2)
Biskup je aktívny na sociálnych sieťach, prostredníctvom ktorých sa prihovára veriacim. (Zdroj: Facebook/Vladyka Milan odpovedá)

KOŠICE - Žena, ktorá obvinila biskupa Milana Chautura zo zneužívania, si za obvinením stojí. Od medializovania škandálu je to po prvýkrát, čo sa postavila pred médiá.

Sexuálnych obetí kňazov hrozivo pribúda po celom svete. Pápež František označil sexuálne zneužívanie detí kňazmi za odporný zločin. Nedávno vyplávala na povrch informácia, že košický biskup mal pred mnohými rokmi zneužívať vtedy 6-ročnú Martinu.

Škandalózne obvinenia v cirkvi: Slovenský biskup mal zneužívať dievčatko. Nie som pedofil, vyhlásil

Od medializácie škandálu sa dnes 40-ročná žena k prípadu vôbec nevyjadrovala. Až teraz sa postavila pred médiá a pre RTVS prehovorila. „Celá táto záležitosť je pre mňa veľmi traumatizujúca,“ povedala Martina. Biskup Milan Chautura však tvrdí, že on sa žiadneho zneužívania nedopustil.

Vladyka Milan Chautur.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Info z košickej eparchie)

„Nebránil som sa ani vyšetrovaniu polície, jednoducho nemám čo skrývať. Napriek všetkému som vo vnútri pokojný. Aby sa nešírili zbytočné dohady a klebety, eparchiálny úrad dal vyhlásenie, kde sme celú vec jednoducho popísali, a každý si môže prečítať, o čo vlastne šlo. Dalo sa očakávať, že skôr alebo neskôr túto vec niekto zverejní. Ale tak, ako som obvinenie odmietol, keď prišli nakrúcať dané video, odmietam ho aj teraz. Rozhodne. Ale zároveň s pokojom,“ povedal biskup v rozhovore pre Tlačovú kanceláriu Konferencie biskupov Slovenska. Nepoprel, že v tom čase dievča navštívil u jej babky, nebola to však jediná rodina. Proti krivému obvineniu sa nechystá brániť súdnou cestou.

„Neočakávala som a ani som nechcela, aby sa táto vec medializovala ešte pred riadnym vyšetrením,“ dodala Martina. Na biskupa podala trestné oznámenie v auguste a v tom istom mesiaci ho polícia pod dôkladnom vyšetrovaní odmietla. Spis teraz preveruje prokuratúra v Humennom, chce sa naň pozrieť aj krajská prokuratúra v Prešove. Či sa týmto prípadom zaoberá aj Vatikán, známe teraz nie je.

Milan Chautur

Narodil sa v roku 1957 v Snine, detstvo prežil v dnes už nejestvujúcej rusínskej obci Veľká Poľana na východe Slovenska. Kňazskú vysviacku prijal v roku 1981, ako kňaz pôsobil aj medzi vojakmi počas absolvovania základnej vojenskej služby. V roku 1992 ho pápež Ján Pavol II. menoval za apoštolského exarchu, v rámci Konferencie biskupov Slovenska vedie vladyka Milan Chautur Radu pre rodinu a mládež.

Viac o téme: BiskupSexuálne zneužívaniePolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu