Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

PRÁVE TERAZ Tragikomický lov na Pachingera z kauzy nebankoviek: Zatknutý!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: polícia)

BRATISLAVA - Patrika Pachingera z kauzy podvodu na nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia polícia dnes ráno zadržala. Muž bol koncom marca právoplatne odsúdený na sedemročný trest odňatia slobody, no do väzenia nenastúpil. Aj napriek tomu, že chodil na súdy v iných konaniach, polícia nekonala. Urobila tak až teraz a s výsledkom sa pochválila na sociálnej sieti.

Pachinger
Polícia informovala, že zadržala muža, ktorý sa vyhýbal spravodlivosti a vo väzení mal byť už dva mesiace. Predsedníčka senátu Najvyššieho súdu SR, ktorá ho koncom marca uznala za vinného, mu totiž kvôli zdravotnému stavu umožnila mesačný odklad nástupu do väzenia. Pachinger mal problémy s očami a za posledné mesiace podstúpil dve operácie.  

Patrik Pachinger spoločne s Davidom Brtvom boli po marcovom verdikte Najvyššieho súdu v policajnom pátraní. Aj keď chodili na pojednávania v iných konaniach, polícia ich nezadržala. Brtva bol odsúdený v kauze podvodu na nebankovky na deväťročný trest odňatia slobody.

PRÁVE TERAZ Tragikomický lov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Na situáciu reagovala koncom júna aj Generálna prokuratúra SR. "Ide o problém, ktorý je možné riešiť len legislatívnou zmenou Trestného poriadku, v ktorom budú explicitne upravené práva a povinnosti všetkých orgánov justičného systému v súvislosti s výkonom uložených trestov. Generálna prokuratúra SR preto víta iniciatívu Prezídia Policajného zboru SR, smerujúcu k legislatívnej zmene Trestného poriadku. V súčasnej dobe je kreovaná pracovná skupina na účely legislatívnych zmien Trestného poriadku a Trestného zákona, ktorá sa bude uvedenou problematikou zaoberať," uviedla hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Pachingerovo podmienečné prepustenie

Odvolacie konanie s Patrikom Pachingerom, ktorého 28. marca Najvyšší súd SR odsúdil právoplatne na sedemročný trest odňatia slobody v kauze podvodu na nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia, sa v polovici júna na Okresnom súde v Bratislave nekonalo. "Okresný súd Bratislava I odročil verejné zasadnutie na neurčito z dôvodu, že uznesenie o započítaní vydávacej väzby nie je právoplatné a toto je potrebné na komplexné posúdenie žiadosti o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody," uviedol vtedy hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. "Realizácia príkazu na dodanie do výkonu trestu odňatia slobody je záležitosť príslušného Policajného zboru SR, ktorému bol doručený tento príkaz na dodanie do výkonu trestu odňatia slobody," dodal ďalej Adamčiak.

Dávid Brtva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR – Štefan Puškáš)

Zamietnuté žiadosti

"Špecializovaný trestný súd dňa 31. mája zamietol žiadosti odsúdených P. P. a D. B. o odklad výkonu trestu a súčasne vydal príkaz na dodanie odsúdených do výkonu trestu, ktoré boli príslušnému Okresnému riaditeľstvu Policajného zboru doručené dňa 7. júna 2018. Obe žiadosti odsúdených o odklad súd zamietol z dôvodu, že podanie žiadosti je zjavne neopodstatnené, keďže žiadosť o podmienečné prepustenie nie je zákonným dôvodom na povolenie odkladu a navyše odsúdeným bol uložený trest odňatia slobody vo výmere prevyšujúcej jeden rok," uviedla v júni hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Reagovala tým aj na fakt, že nedávno bol na súde v Trnave Dávid Brtva. Polícia napriek tomu, že Brtva bol odsúdený v kauze podvodu na nebankovky na deväťročný trest odňatia slobody, podobne ako Pachingera vtedy nezadržala.

 

   

 

Viac o téme: Polícia Patrik Pachinger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu