Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Smrteľná tragédia na letecký dňoch v Prievidzi: Už sa vie, čo sa v osudný okamih stalo

Pád lietadla Čmelák Z-37 Zobraziť galériu (6)
Pád lietadla Čmelák Z-37 (Zdroj: Foto: Letecký a námorný vyšetrovací útvar)

BRATISLAVA - Vlani v septembri sa na letisku v Prievidzi počas Dňa otvorených dverí stala tragédia. Pred očami divákov sa zrútilo malé lietadlo s trojčlennou posádkou. Nehodu neprežil 31-ročný pilot Miroslav. Príčinu nešťastia vyšetroval Námorný a vyšetrovací útvar, už zverejnil správu.

K pádu jednomotorového dolnoplošníka Čmelák Z-37 aj s tromi osobami na palube došlo 16. septembra 2017 krátko po 15-tej hodine na letisku v Prievidzi. Dve lietadlá vtedy predvádzali ukážky pilotáže, jedno z nich sa však zrútilo na zem. "Podľa doterajších zistení sa lietadlo malo dostať do prudkého stúpania, v dôsledku čoho mu poklesla rýchlosť. Po páde utrpel 31-ročný Miroslav vážne zranenia, následkom ktorých aj napriek intenzívnej snahe záchranárov podľahol," opísala v čase nešťastia hovorkyňa trenčianskych policajtov Elena Antalová. 

Smrteľná tragédia na letecký
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Prezídium HaZZ)

Haváriu, žiaľ, neprežil 31-ročný Miroslav z Ilavy, ktorý pilotoval lietadlo. Ďalší pasažier, 34-ročný Michal z Dubnice nad Váhom, utrpel ľahšie zranenia. Vážne zranenú 23-ročnú ženu z Dubnice nad Váhom transportovali leteckí záchranári po neodkladnom zdravotnom ošetrení do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. 

Smrteľná tragédia na letecký
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: Námorný a vyšetrovací útvar)

Zlyhal ľudský faktor

Vyšetrovaním príčin nešťastia sa zaoberal Námorný a vyšetrovací útvar, ktorý už zverejnil Záverečnú správu o bezpečnostnom vyšetrovaní leteckej nehody lietadla typu Z-37A-C3. V záveroch správy je uvedené, že pilot mal platné kvalifikácie na vykonanie letu, v zápisníku letov pilota ale nemal zaznamenané absolvovanie výcviku na vykonávanie skupinových letov.

Smrteľná tragédia na letecký
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/HaZZ)

Na letisku došlo k
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Lietadlo malo platnú dokumentáciu a nevykazovalo žiadnu poruchu pred vzletom ani počas letu. Pred kritickým letom podľa dostupnej dokumentácie spĺňalo podmienky letovej spôsobilosti. Lietadlo nebolo vybavené palubným zapisovačom letových údajov, analýza letu sa opierala o výpovede svedkov, poskytnutú dokumentáciu a videozáznam z letovej činnost. V jednotlivých častiach prevádzkovej príručky spoločnosti v príslušných ustanoveniach neboli uvedené štandardné prevádzkové postupy na vykonávanie predmetných letov, ako aj požiadavky na posádku a prítomnosť cestujúcich pri týchto letoch. Počas letovej ukážky boli na palube lietadla OM-DCC ďaľšie osoby, ktoré počas letu neboli pripútané bezpečnostnými pásmi.

"Príčinou leteckej nehody bolo vykonanie ostrej – medznej stúpavej pravej zákruty s osobami na palube, v malej výške, na hranici výkonových možností lietadla typu Z-37A-C3 s následnou stratou rýchlosti v hornej fáze letu, pri ktorej prišlo k pádu lietadla po pravom krídle. Akrobatické obraty nie sú povolené," stojí v záverečnej správe. 

Na letisku došlo k
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nebohý pilot mal celkovo nalietaných 802 hodín. Na lietadle typu Z-37 nalietal celkovo 73 hodín a 57 minút. K nešťastiu došlo na letisku počas Dňa otvorených dverí, ktoré tam organizoval prievidzský aeroklub.  

Viac o téme: PádLietadloAeroklub PrievidzaČmelák Z-37
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu