Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V kauze miliónovej zmenky vypovedal Kočner: Potvrdil Ruskove slová

Marián Kočner na súde Zobraziť galériu (5)
Marián Kočner na súde (Zdroj: Foto: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - V kauze sporu o vyplatenie zmenky v hodnote viac ako osem miliónov eur na Okresnom súde Bratislava V vypovedal uplynulý týždeň podnikateľ Marián Kočner. Ten je konateľom spoločnosti Správa a inkaso zmeniek, ktorá si žalobou nárokuje vyplatenie zmenky. Žalovaným v prvom rade je v tomto prípade bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko a v druhom rade spoločnosť Markíza Slovakia.

V úvode sudkyňa pojednávania nesúhlasila s návrhom právneho zástupcu Markízy, ktorý žiadal, aby mohol byť do konania pribratý znalecký ústav, ktorý by posúdil pravosť podpisu na zmenke. "Trváme na možnosti vypracovať znalecký posudok, úkon nijako nezaťaží súd a je právom od súdu požadovať súčinnosť pri spracovaní znaleckého posudku. Spracovanie znaleckého posudku môže prispieť k riadnemu a zákonnému posúdeniu veci," uviedol právny zástupca. Sudkyňa nesúhlasila s odôvodnením, že Pavol Rusko na súde skôr prehlásil, že zmenku podpísal. Posúdenie pravosti podpisov tak považovala za nadbytočné.   

Vypovedal Marián Kočner

Pred súdom vypovedal Marián Kočner, ktorý si zaspomínal na udalosti spred 18 rokov. Vo svojej výpovedi potvrdil hlavné tvrdenia z výpovede Pavla Ruska zo začiatku februára. Podrobne opísal, za akých okolností došlo k podpísaniu zmeniek. "V období 1998 až 2000 spoločnosť Gamatex, ktorej som bol spoločník a štatutárny zástupca, viedla niekoľko súdnych sporov s Markízou," začal. 

"Spoločnosť Gamatex v minulom období podala žiadosť na tzv. licenčnú radu, kde Gamatex žiadal o prevedenie vysielacej licencie na seba z dôvodu, že sme boli presvedčení o tom, že túto licenciu spoločnosť Gamatex nadobudla dražbou podniku Markíza - Slovakia. V uvedenom období nám právne služby robil aj Ernest Valko," opísal Kočner s tým, že množstvo súdnych sporov, ktoré boli v tom čase živé, situáciu okolo tzv. kauzy Markíza zamotávalo, že jej rozuzlenie bolo v nedohľadne. "Preto sa nám zdalo najrozumnejšie riešenie dohodnúť sa s protistranou na ukončení sporov. Už v tom čase sme sa vyjadrili, že máme za to, že hodnota tohto sporu nie je vyššia ako 500 miliónov slovenských korún (dnes takmer 16,6 mil. eur, pozn.red.)," povedal. 

V kauze miliónovej zmenky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Vlado Anjel)

Kočner uviedol, že v tom čase viedli niekoľko samostatných rokovaní so slovenskými subjektmi a dvomi zahraničnými subjektmi, pričom zahraničné sa venovali televíznemu vysielaniu."Pri rokovaniach sme smerovali k tomu, že v prípade, že by konanie pred licenčnou radou bolo pre spoločnosť Gamatex úspešné, tzn. keby získala licenciu, tak sme mali niekoľko záujemcov o kúpu spoločnosti," vysvetlil. 

Podľa jeho slov, keď sa blížil termín zasadnutia licenčnej rady, tak mu jeho právny poradca, dnes už nebohý Ernest Valko navrhol, že sa skúsi s protistranou dohodnúť. "Následne som bol informovaný o tom, že sa p. Valko stretol s p. Ruskom a dohodli sa, že osoby, resp. firmy, ktoré on určí, odkúpia nejakým spôsobom od doktora Ágha a odo mňa spoločnosť Gamatex. Vzhľadom k tomu, že protistrana nedisponovala v tom čase takým objemom financií, ktoré sme my požadovali, prišlo k dohode, že nám bude pri predaji Gamatexu vyplatených 80 milionóv korún (2,66 mil eur, pozn.red) a dohodnutý zvyšok vo výške 500 miliónov korún (16,6 mil eur) nám bude vyplatený po splnení troch podmienok," opísal Kočner na súde a vymenoval tri podmienky.

Prvou bolo, že licenčná rada nerozhodne o prechode licencie na spoločnosť Gamatex a túto licenciu ani neodoberie spoločnosti Markíza - Slovakia. Druhou podmienkou bolo predĺženie licencie o ďalších 12 rokov a treťou bola zmena majetkových pomerov spoločnosti Markíza Slovakia tak, že rozhodujúci podiel v nej bude vlastniť jeden subjekt. "Takto bola urobená dohoda a náš právny poradca na jej zabezpečenie pripravil všetku dokumentáciu," dodal Kočner s tým, že keď boli dokumenty podpísané, došlo k prevodu sto percent akcií spoločnosti A.D.A.M, a.s., ktorá bola v tom čase stopercentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia. "Následne p. Valko odovzdal mne a doktorovi Ághovi príslušné dokumenty. To je všetko, čo môžem k tomu povedať," znelo z úst Kočnera.  

V kauze miliónovej zmenky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Vlado Anjel)

Niekoľkohodinové kladenie otázok

Kočnerovi niekoľko hodín kládol otázky právny zástupca Markízy Tomáš Kamenec. Podľa vlastných slov celú vec vníma ako možný podvod. Neverí tiež, že sa na záležitosti zúčastnil Ernest Valko, keďže ako člen licenčnej rady aj zástupca Gamatexu by bol v konflikte záujmov. Kočnera sa tiež pýtal, prečo mu záruky vo forme zmeniek nevystavila aj Sylvia Volzová, ktorá bola vtedy spolumajiteľkou Markízy. Podľa Kočnera však ona už v tom období uvažovala, že zo spoločnosti odíde a nechá si vyplatiť svoj podiel. "Jej záruka by tak bola zbytočná," zdôraznil Kočner. Kamenec sa Kočnera tiež pýtal, či mal s Pavlom Ruskom nejaké iné obchodné vzťahy, napríklad súvisiace z kauzou "Maják nádeje". Kočner odpovedal, že na takéto otázky odpovie mimo súdnej siene. S Pavlom Ruskom sa podľa jeho slov nestretáva a ani nevie o tom, že by jemu alebo jeho firmám niečo dlžil. Pred podaním žaloby v tomto prípade však spolu hovorili.

Rusko už vypovedal

Pavol Rusko pred súdom začiatkom februára priznal podpis štyroch zmeniek s tým, že "keby som zmenky nepodpísal v roku 2000, nebola by TV Markíza". Podľa Ruska je za celú situáciu zodpovedná jeho bývalá spoločníčka Sylvia Volzová, ktorej vinou sa televízia dostala do exekúcie. "Ja som len naprával veci, ktoré ona spôsobila," uviedol s tým, že v súvislosti s exekúciou voči televízii vznikla otázka, či tým nebude postihnutá aj vysielacia licencia.

Podľa neho totiž hrozilo, že licencia ako nemajetkové právo prejde na spoločnosť Gamatex ako veriteľa, v dôsledku čoho by mohla byť licencia zrušená. Spôsob, ako tomu predísť, spočíval podľa Ruska v kúpe spoločnosti Gamatex. Tá sa nakoniec udiala tým spôsobom, že 80 miliónov korún bolo vyplatených ihneď a ďalších 500 miliónov malo byť vyplatených neskôr, po splnení stanovených podmienok. „Podpis zmeniek nepoškodil Markízu, umožnil jej 17 rokov vysielať," povedal Rusko s tým, že návrh na spôsob kúpy Gamatexu mu prezentoval právnik Ernest Valko, ktorý bol vtedy aj podpredsedom licenčnej rady. Podľa Ruska ho práve on upozornil, že prechodom licencie na Gamatex by mohlo nakoniec dôjsť k jej zrušeniu.

Pavol Rusko sa stretol
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Súd momentálne pojednáva tri samostatné spory. Jeden sa týka zmenky v hodnote 26 miliónov eur, zvyšné dva každý v hodnote viac ako osem miliónov. Pravosť zmeniek, špeciálne dobu ich podpisu, spochybňuje v rámci súdnych konaní právny zástupca Markízy. Požaduje, aby boli zmenky podrobené skúmaniu zahraničnými expertmi, čo žalujúca strana odmieta. Zmenky mali byť pôvodne štyri, v prípade jednej ale žalobca nezaplatil súdny poplatok.

Viac o téme: ZmenkyPojednávanieMarián Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu