Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rodinné peklo nešťastnej Vierky z Rovinky a jej deviatich detí: Neľahké osudy týraných žien

pani Vierka z Rovinky Zobraziť galériu (3)
pani Vierka z Rovinky (Zdroj: foto: fb)

BRATISLAVA - Deje sa to, žiaľ, všade. Prípady domáceho násilia patria medzi najhoršie trestné činy. Nie v každej domácnosti prežívajú pokoj. Za dverami totiž často vládne strach a bolesť. Aj keď sa nešťastná obeť s vypätím všetkých síl odhodlá a kontaktuje políciu, tá často zametie prípad pod koberec. Nielen na Slovensku existujú smutné prípady, kedy sa takéto konflikty skončili tragédiou. Topky v minulosti upozornili na prípad pani Vierky (39) z Rovinky, ktorú spoločne s deviatimi deťmi týral druh. Polícia však tentokrát stála na strane spravodlivosti. Konala a pomohla.

Obetavá mama roky vychováva svoje deti sama. Na jej neľahkú životnú situáciu sme upozornili ešte v roku 2015. Vierka žila v spoločnej domácnosti so svojím prvorodeným synom a druhom, s ktorým má osem detí. Najmladšie má dnes 2,5 roka. 

Mikuláš (38) ale začal holdovať alkoholu, do práce nechodil, urážky, hádky a osočovania sa stali pravidelnými. Situácia bola často neúnosná a zúfalá Vierka sa neraz musela obrátiť na mužov zákona. Policajti z Dunajskej Lužnej síce prišli problém stále preveriť, výsledok bol rovnaký. Opitému Mikulášovi dohovorili a pobrali sa na policajnú stanicu.  

Vyhrážky, vulgarizmy a pľuvance nemali konca kraja, no rovnako ani policajné návštevy, ktoré ale situáciu neriešili.   


Prečítajte si aj:

Žalostné priznanie mamy (37) deviatich detí: Obetujem im život, som na ne sama

Šokujúci prípad týranej Vierky z Rovinky ukázal, ako poraziť muža agresora: Poučenie pre ženy

Rodinné peklo v Rovinke: Vierku (38) s deťmi týra agresívny muž, pomoc v poslednej minúte!


Dlhé mesiace boja 

Po niekoľkých mesiacoch od neustálych telefonátov a návštev v rodine polícia vykázala Mikuláša v októbri 2016 z obydlia. Po čase ale zákaz vstupu do domu, kde bývala Vierka s deťmi, ignoroval. Krik, nadávky, nočné búchanie na okná, pretrhnutý kábel od internetu boli na dennom poriadku. Agresia opitého muža sa stále stupňovala, Vierka sa bála o svoje zdravie a život, rovnako aj o zdravie a život svojich detí. 

Vierkine detičky
Zobraziť galériu (3)
Vierkine detičky  (Zdroj: foto: fb)

Ani Mikulášovým vykázaním sa počet volaní na políciu neznížil. Hliadky chodili k rodine opakovane. Situácia pri deviatich deťoch, z ktorých osem je maloletých, bola neúnosná. Prípadu sa ujal vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva policajného zboru v Senci a okolnosti nabrali rýchly spád.

V lete 2017 na základe zhromaždených dôkazov a výsluchov policajti Mikuláša obvinili z týrania blízkej a zverenej osoby, v septembri ho zadržali a postavili pred sudcu. "Sudca pre prípravné konanie OS Bratislava III. rozhodol o návrhu na vzatie do väzby tak, že obvineného vzal do väzby z dôvodov tzv. preventívnej väzby, t.j. dôvodnej obavy, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti. Obvinený podal sťažnosť, o ktorej po doručení veci bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave," informoval nás v polovici septembra hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. 

Mikuláš tak čaká na svoj ďalší osud vo väzbe. Vierka je s deťmi šťastná, tyran im už neubližuje. Problémy ale neustali. V domácnosti žije s Mikulášovou matkou, starou mamou detí. Vierke a jej najstaršiemu synovi, ktorý nie je jej vnuk, zrušila trvalý pobyt. Je otázkou času, kedy Vierka bude musieť s deťmi odísť z domu, do ktorého investovala peniaze. S financiami sa potáca neustále, sama je na materskej. Spoločne s prídavkami na deti poberá mesačne približne 420 eur. 

Prípady nešťastných rodinných životov 

Polícia zabránila väčšiemu nešťastiu v prípade ženy zo Starej Ľubovne. Muž ju roky týral, polícia sa začala prípadom zaoberať po tom, čo situáciu oznámili príbuzní ženy na tiesňovú linku.  

Tragédia sa stala pred tromi rokmi v Káľovskom Chlmci. Muž roky týral manželku a syna. Dospelý syn situáciu nezvládol, otca zavraždil. 

Nešťastie sa stalo začiatkom tohto roka v Michalovciach. Manželila sa pravidelne hádali kvôli mužovmu alkoholizmu. Zúfalá žena situáciu nezvládla, manžela smrteľne bodla. 

Ďalší otrasný skutok riešili zvolenskí kriminalisti. Na spiacu ženu zaútočil jej manžel. Surovo ju bodal nožom. Všetko kvôli tomu, že sa chcela dať rozviesť. V spálni bolo aj ich neplnoleté dieťa. Ľubomír plánoval zavraždiť manželku a neskôr aj seba.

Koncom novembra 2016 sa stala tragédia aj v Tvrdošíne. Polícia zo zločinu vraždy obvinila 26-ročnú Janu, ktorá podľa nej napadla 42-ročného Martina. Jana bola vo vysokom štádiu tehotenstva so svojím štvrtým dieťatkom. Nezvládla situáciu s ustavične opitým partnerom, ktorý ju týral. 

V októbri 2016 sa strhla rodinná dráma v Rohožníku. Policajti našli dobodané telo mladej ženy (†21) v kaluži krvi a vážne zranenú 53-ročnú ženu. Podozrivým z otrasného skutku je manžel nebohej Moniky a Janin zať, skončil v rukách polície.

Martinským sídliskom otriasla v januári 2015 šokujúca udalosť. Exmanžel zaútočil na svoju bývalú ženu nožom a niekoľkokrát ju bodol so slovami, že ak nebude jeho, tak nikoho. Ivete sa podarilo uniknúť, 58-ročný muž sa zastrelil. Iveta podala na muža v minulosti trestné oznámenie s tým, že sa jej vyhráža smrťou. Polícia sa prípadom začala intenzívne zaoberať až po tragédii.   

V auguste 2014 vo Zvolene 46-ročný Richard zaútočil na svoju tehotnú manželku, 32-ročnú Denisu a bodal ju nožom. Žena skončila s prepichnutými pľúcami v nemocnici. Hádky boli na dennom poriadku.

Verejnosť si pamätá aj na prípad exposlanca Vladimíra Jánoša, ktorého polícia obvinila z týrania manželky. Prípad je momentálne na súde.  

Vo všetkých prípadoch susedia, či známi tvrdili, že hádky v rodinách boli časté. V niektorých prípadoch boli v rodinách policajti pravidelne, no situáciu začali riešiť, až keď došlo k nešťastiu. V niektorých prípadoch sa okolie ticho prizeralo, zo strachu políciu nevolali ani obete. 

 

Viac o téme: OtecVäzbaMikulášRovinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu