Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúci prípad týranej Vierky z Rovinky ukázal, ako poraziť muža agresora: Poučenie pre ženy

Vierke pomáha aj krízové centrum Brána do života Zobraziť galériu (8)
Vierke pomáha aj krízové centrum Brána do života (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Žijú medzi nami. Mnohé za skromným úsmevom skrývajú obrovské trápenie, ktoré sa deje u nich doma, za zatvorenými dverami. Týrané ženy ticho trpia, sú bezmocné, nevedia, na koho sa môžu so svojím problémom obrátiť. Aj my sme upozornili na prípad mamy deviatich detí z Rovinky, s ktorou sa život nemaznal. Spoločne sme navštívili Krízové centrum Brána do života, kde sa o ženy s podobnými osudmi zaujímajú, poradia a nezištne pomôžu.

O domácom násilí sa už popísalo veľa. Stále sú medzi nami ženy, ktoré ho dennodenne zažívajú. Možno si to ani samy neuvedomujú, možno rezignovali a možno len nevedia, kde hľadať pomoc. Podobne na tom bola aj Vierka z Rovinky. Spoločne sme navštívili krízové centrum Brána do života, kde sa jej ujali. "Domáce násilie netvorí len jeden príležitostný incident. Ide o opakované, dlhodobo trvajúce násilie, ktorého cieľom je pokoriť, ovládať alebo utlačiť inú bytosť, a to ponižovaním a vyvolaním strachu - slovným, fyzickým a citovým týraním," vysvetlila riaditeľka krízového centra Brána do života Daniela Gáliková. 


Prečítajte si aj:

Rodinné peklo v Rovinke: Vierku (38) s deťmi týra agresívny muž, pomoc v poslednej minúte!


U mužov ide o poruchu osobnosti 

Krízové centrum je nezisková organizácia, poskytuje sociálno-právnu a psychologickú pomoc ženám, ktoré sú vystavené násiliu v akejkoľvek forme. Centrum poskytuje 14-tim ženám a ich deťom bezplatné ubytovanie na pol roka, v závislosti od individuálneho prípadu vedia hranicu posunúť. "Ženy, ktorým poskytujeme dočasné ubytovanie, postretol rôzny osud. Istým spôsobom ich ovládol partner, ktorý si na nich ventiloval svoju frustráciu, často ide u týchto mužov k poruche osobnosti. Potrebujú cítiť moc nad partnerkou. Domáce násilie nie je závislé od veku, sociálneho postavenie, vzdelania, etnickej a náboženskej príslušnosti, od temperamentu, ako i od mentálnej výbavy agresora i obete," zdôraznila Gáliková. 

Šokujúci prípad týranej Vierky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Šokujúci prípad týranej Vierky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Mama deviatich detí z Rovinky v krízovom centre

Násilie muži páchajú na svojich ženách najčastejšie v období, keď sú najzraniteľnejšie. Keď majú malé dieťa, alebo sú na materskej. Vtedy je žena pripútanú k svojmu potomkovi, je ekonomicky závislá od partnera. Presne to sa potvrdilo aj v prípade Vierky. "Našim klientkám poskytujeme aj materiálnu pomoc vo forme šatstva, plienok, či kočíkov. Chodia k nám aj ženy, s ktorými pracujeme ambulantne, tzn. že u nás nebývajú, navštevujú nás v dohodnutom čase. S matkou sa rozpráva psychologička alebo sociálna pracovníčka, a rovnako postupujeme aj v prípade, že matka príde s deťmi," opísala riaditeľka krízového centra.  Pre ambulantnú formu spolupráce sa rozhodla aj mama deviatich detí z Rovinky. Po vstupe do centra nás čakal kolektív milých pracovníčok, ochotných pomôcť každej žene. Vierke darovali kočík, ktorý akútne potrebovala, nakoľko jej starý je už nefunkčný. 

Šokujúci prípad týranej Vierky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Šokujúci prípad týranej Vierky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Ako hovorí riaditeľka krízového centra, Brána do života je len jedným spojivkom v celej mašinérii zdĺhavého procesu pomoci týraným ženám. "Ak zažíva niekto vo vašom okolí domáce násilie, pomôžte. Týrané ženy sú častokrát bezmocné, nevedie, čo majú robiť, boja sa, nemajú v nikom oporu. Prvým krokom, ktorý treba urobiť, je volať políciu. Nebáť sa, volať zakaždým, keď je to potrebné. Ide o ochranu ženy a detí. V rodinách, kde dochádza k násilu, sa stáva, že sa muž ospravedlní, nasledujú tzv. medové týždne a po čase v ňom agresia opäť prepukne. Obdobia medových týždňov sa ale skracujú, až nakoniec úplne vymiznú a pretrváva len psychické, či fyzické týranie," vysvetlila Gáliková. 

Šokujúci prípad týranej Vierky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Teror pokračuje

Polícia sa Vierkiným prípadom intenzívne zaoberá. Koncom októbra vykázala druha Mikuláša na desať dní z domu. Súd predĺžil vykázanie, a tak sa stále nemôže k žene a deťom vrátiť. Zdalo by sa, že Vierka má nateraz pokoj. Opak je ale pravdou. Mikuláš ju neustále atakuje sms správami, v ktorých sa vyhráža, že jej ublíži a postará sa o to, aby jej sociálka vzala deti. Vierka žije naďalej v strachu a obavách. Šokujúce je, že Mikuláš na ňu útočí aj prostredníctvom polície, keď podáva hlásenia, že sa nestará o deti a že ich bije. Za uplynulý víkend boli u Vierky policajné hliadky dvakrát, pretože hlásenie, ktoré podal opitý Mikuláš, museli preveriť. 

Vierke a jej deťom môžete pomôcť aj prostredníctvom krízového centra Brána do života, kde môžete odniesť plienky, či vecné dary. 

Šokujúci prípad týranej Vierky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Šokujúci prípad týranej Vierky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Viac o téme: DetiMamaVierkaRovinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu