Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

O zverstve podnikateľky Evy rozhodne súd: Objednaný vrah prehovoril, zrada, s akou nerátala

Eva Zámečníková Zobraziť galériu (2)
Eva Zámečníková (Zdroj: Foto: Facebook)

BRATISLAVA – Na utorok vytýčil Najvyšší súd SR verejné zasadnutie, na ktorom rozhodne o odvolaní českej podnikateľky Evy Z. Tú v auguste minulého roku uznal Špecializovaný trestný súd v Pezinku za vinnú z prípravy vraždy manžela Ľudovíta. Na základe rozhodnutia prvostupňového súdu by si podnikateľka mala vo väzení odsedieť deväť rokov.

Podľa obžaloby si Eva Z. vraždu objednala 15. januára 2014 u Martina A. a zaplatiť za ňu chcela 50-tisíc eur. Ten sa však obrátil na políciu a stal sa korunným svedkom. Eva mala podľa svedka na vraždu zabezpečiť krátku zbraň, no keďže sa jej nepodarilo zohnať strelivo, vraždu odložili o týždeň. Neskôr Martinovi A. povedala, že zbraň je nefunkčná a manžela má zaškrtiť. Korunnému svedkovi ukázala priestory rodinného domu a podľa obžaloby pripravila plastové zaťahovacie pásky a gumové švihadlo, ktorým mal vraždiť.

Dňom vraždy mal byť 24. január 2014. Manžela potom plánovala po dvoch rokoch vyhlásiť za nezvestného, a tak získať zvyšok ich spoločného domu. Dôvodom, prečo sa chcela zbaviť manžela, je podľa korunného svedka aj to, že nechcela „živiť darmožráča“. Polícia na to, aby získala dostatok dôkazov voči obžalovanej, 24. januára 2014 podľa plánu spolu s korunným svedkom zinscenovala v dome podnikateľky a jej vtedajšieho manžela v obci Chocholná Velčice jeho vraždu. 

Česká podnikateľka, ktorá na Slovensku prevádzkovala veľkosklad s kvetinami, od začiatku tvrdila že je nevinná. Odmietla aj dohodu o vine a treste. Opakovane zdôrazňovala, že z vraždy manžela by nemala žiaden finančný ani iný prospech. Dohodli sa aj na vyplatení 80 000 eur za manželov podiel v dome, peniaze mu mala dať v januári 2014. Keďže za vraždu mala podľa obžaloby zaplatiť 50-tisíc eur, poukázala na to, že hodnota, ktorú by tak získala, je podľa jej slov nižšia ako hodnota auta, na ktorom jazdí. Sama vlastní mnohonásobne vyšší majetok vrátane firmy a pozemkov. Podľa obžalovanej za celou kauzou mohol byť korunný svedok Martin A., ktorému požičala peniaze, nevrátil jej ich a chcel ešte viac, alebo manžel.

Tvrdila, že okrem iného vedela, že sfalšoval diplomovú prácu a preto na neho podala v Českej republike trestné oznámenie. V záverečnej reči spolu so svojím advokátom poukazovali na rozpory vo výpovediach, chýbajúce a nekvalitné zvukové a obrazovo-zvukové záznamy. Obhajca zdôrazňoval, že výpovede korunného svedka nie sú podložené žiadnym iným dôkazom a sú navzájom v rozpore. Eva tvrdila, že s Martinom A. sa dohodli, že v dome počká na jej známeho, ktorý jej a jej bratovi bol dlžný peniaze a nevracal ich. Martin jej podľa nej navrhol, že to s ním vybaví. 

Polícia Evu zadržala 24. januára 2014. Sudca ju vzal do väzby 27. januára. Tam žena zistila, že je tehotná. V auguste 2014 ju vo vysokom štádiu tehotenstva z väzby prepustili. V septembri 2014 žena porodila dcérku. Momentálne žije v Čechách. 

Viac o téme: Súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu