Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Izraelská rodina zablúdila v Slovenskom raji, zasahovala horská záchranná služba

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

HRABUŠICE - Zamestnanec ubytovacieho zariadenia v sobotu podvečer oslovil Horskú záchrannú službu (HZS) zo Slovenského raja so žiadosťou o pomoc pre izraelský pár s dvoma deťmi. Tí sa rozhodli navštíviť roklinu Suchá Belá, v ktorej oblasti nakoniec zablúdili mimo značeného chodníka v lese. Dnes o tom informovalo Operačné stredisko HZS.

 „Turisti neustále tvrdili, že sa nachádzajú na červenom turistickom chodníku, čo sa nakoniec ukázalo ako zavádzajúce, nakoľko za značku považovali označenie stromov lesným hospodárom. Napokon sa im podarilo nadiktovať polohu pomocou GPS súradníc,“ uviedla HZS.

Štyria záchranári odišli turistom naproti. „Našli ich medzi Rumanovou cestou a nad roklinou Suchá Belá v nedostupnom teréne. Vyslobodili ich za pomoci lanovej techniky na Rumanovu cestu, odkiaľ ich HZS previezla terénnym vozidlom na Podlesok k vlastnému motorovému vozidlu,“ doplnili horskí záchranári. 

Malé lavínové nebezpečenstvo je len v najvyšších polohách Tatier

V najvyšších polohách Tatier na svahoch s trávnatým podkladom nad 1900 metrov nad morom aj dnes pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo. Snehová pokrývka je dobre spevnená, len ojedinele na slnkom osvetlených svahoch a svahoch s trávnatým podkladom mierne až slabo spevnená. Informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku. 

Na strmých svahoch s väčšou výškou snehu je podľa neho možný zosuv spontánnych splazov a malých lavín. Zosuv splazov a menších lavín je možný aj pri mechanickom zaťažení snehovej pokrývky v miestach, kde bolo naviate väčšie množstvo snehu, napríklad pod sedlami, v žľaboch a muldách.

Sneh je v teréne nerovnomerne rozložený a snehová pokrývka pri oteplení výrazne klesla a naďalej sadá. Vo vysokých polohách sa stále nachádza súvislá snehová pokrývka s výškou snehu od päť do 50 centimetrov. Zrána je v stredných a vysokých polohách sneh suchý, v priebehu dňa zvlhne. V nižších polohách je sneh celý deň mokrý. Počas dňa sa bude najmä na južných svahoch zvyšovať tendencia lavínového nebezpečenstva. 

Viac o téme: Slovenský rajHorská záchranná služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu